Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Савети који ће вам помоћи да поново заволите свој посао

Свакодневне обавезе на послу постале су вам досадне? Немате могућност напредовања, упали сте у колотечину, нисте добили повишицу? Ево како да се извучете...

1619856613_youtuber-2838945_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Извући се из ситуације стагнације у каријери често се чини једнако тешко као попети се на врх планине. Зато, ево пар савета како како да поново заволите свој посао или пак нађете бољи.

Прочитајте још: Несвакидашњи чин: Девојка запросила дечка, а онда су уследили брутални коментари (ВИДЕО)

Истраживања показују да већ дуго под изговором кризе послодавци смањују број запослених и самим тим повећавају обим посла онима који су имали срећу да задрже своје радно место, не дајући им ни веће плате, а ни могућности одлучивања. Константан притисак ствара илузију да вам добро иде, а уствари вас претвара у аутоматизованог робота.

Консолидујете своју позицију и размислите о следећем кораку

У психологији се стагнација сматра периодом застоја у учењу, али како год је објашњавали, стагнација се сматра негативном. Па ипак, то не мора бити сасвим тачно: ваша позиција у каријери не мора уопште бити лоша. Можда је само проблем у томе што сте ту предуго и самим тим сте потпуно изгубили интересовање за свој посао. Овакву пат ситуацију можете искористити као прилику да консолидујете своју позицију и размислите о следећем кораку - напред или навише.

 

Што се тиче циљева у каријери, новац и статус имају своје место, оно за чим професионалци жуде је стицање нових знања. Поред могућности за усавршавање, желе и да им на послу буде занимљиво. Задовољство послом је резултат рада, успеха и учења. Ако се не стичу нова знања, долази до застоја. Због тога ново радно место или локација често могу да вам улију нову енергију и мотивацију самим тим што су нови, што пружају могућности да се науче нове ствари и доживе нове интеракције.

У суштини постоје два основна вида таворења у каријери. Први - не успињете се на хијерархијској лествици и други - не усавршавате се и не стичете нова знања. У првом случају можда не можете да утичете на факторе попут хијерархије у компанији, али у другом, први корак је да препознате да проблем постоји, колико год био скривен и потиснут, а затим преузмете кораке у циљу његовог решавања.

Људи се по правилу осећају разочарано и депримирано уколико не добију унапређење које сматрају да заслужују - понекад и сваке године! "Постоје људи за које су показатељи хијерархијског успона од највећег значаја. Уместо да користе сваку прилику да се стручно усавршавају, они се концентришу на новац, привилегован стил живота и чланство у удружењима која окупљају људе истог ранга", закључују стручњаци. Тако ограничено схватање ствари не само да може да резултира брзим "сагоревањем", у смислу губитка елана за даљи рад, већ такви људи затишје могу да доживе још теже.

Припремите се за нове и захтевне позиције

"Стагнација у хијерархијском успону је постала учестала појава услед тренда да млади људи добијају високе положаје у фирми, јер им је преостало још добрих 20 година до краја радног века. Уска стручност такође може бити узрок стагнације на одређеној позицији, јер је за успон на више положаје потребно обухватније, шире образовање, у супротном, можете да се крећете само по хоризонтали, радећи по рангу сличне послове", објашњавају стручњаци. Зато, уколико желите да идете даље, будите свесни тога да морате стално да учите, припремајући се тако за нове и захтевније позиције. У том случају, када се отвори прилика, бићете спремни за њу.

Како онда да знате где сте сада, а где бисте желеле да будете у будућности? Ако ваша фирма прати савремене токове, можете да поразговарате са својим надређеним или колегама из кадровског и замолите их за процену вашег досадашњег рада, односно у којој мери сте испунили очекивања.

Прочитајете још: "Претворила си се од моје бабе, у моју девојку!": Својим транформацијама је оставила све у чуду! (ВИДЕО)

Можете да сазнате и какве планове имају - ако их имају - за вас у будућности. Критичко преиспитивање своје каријере је од суштинског значаја. - Чак и када је мобилност већа, ваш следећи послодавац ће вас питати зашто сте често мењале послове. Две до три године на једном месту су, генерално гледано, идеалан период да добро упознате свој посао и организацију и стекнете увид у свој допринос за фирму, а добро ће и изгледати у вашој радној биографији- саветују стручњаци. Ипак, најбољи показатељ да је време да се тргнете и кренете даље је осећај да сте потпуно амбивалентни према вашем послу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas