Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Рецепт за КОЛАЧ СТАР 6.000 ГОДИНА: Здрав слаткиш од само ДВА састојка

У старим записима спомиње се као намирница коју су ратници узимали како би им дао снагу пре одласка у борбу

1675262652_shutterstock_173301449-kuglicce-od-susama.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Слаткиши који су се некада јели и они које данас имамо, по много чему се разликују. У Старој Грчкој и на Блиском истоку, се пре око 6.000 година јела специјална посластица, направљена од само два састојка- меда и сусама.

То је пастели или интрион.

Сем што је укусан, овој колач је и много здрав.

Ово су његове предности:

Препун је витамина и минерала, садржи антиоксидансе па вам може поправити расположење, и чак дати енергију за дан.

Потребно вам је:

300 грама пасте од чистог млевеног сусама (зове се тахини) и 300 грама меда.

Припрема:

Добро промешајте и направите куглице или плочице, а затим их уваљајте у печени сусам.  Ставите их мало у фрижидер да се стегну – и то је то!
Савет: Тахини можете направити и сами. Требају вам ољуштене, сирове семенке сусама, мало сусамовог уља, али може и маслиново или суноцокретово (две кашичице уља иду на пола до једне шољице семенки). Пре него што их самељете у блендеру, семенке мало препржите на тигању док не добију златну боју. Пазите да вам сусам не загори, јер ће постати горак. Убаците их у блендер, додајте уље и блендујте док не добијете глатку, густу смесу.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas