· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Када су ушли у цркву, видели су ИКОНУ БОГОРОДИЦЕ КАКО ЛЕБДИ У СРЕДИНИ: После тога све је било ЈАСНО

Најпозантија руска икона налази се у Владимиру, на Златном кругу, а до данас се дешавају чуда.

1602594366_01.-Uspenjski-sabor.jpg
Фото: Треће око

Владимир је један од најлепших градова Русије који се налази на рути Златни прстен. Овај град с' правом називају и "старији брат Москве".

Захваљујући кнезовима Владимиру Мономаху и Јурију Долгоруком, Владимир је био одбрамбени бедем Ростовско-Суздаљске кнежевине, а брзи напредак и углед дугује Андреју Богољубском, који је овде пренео престоницу из Кијева.

Прочитајте још: Свештенство РУСКОГ МАНАСТИРА открива народни лек за ПРЕВЕНЦИЈУ РАКА

Богородица Владимирска Фото: Треће око

Грађене су градске капије, цркве, манастири и друге значајне грађевине и одбрамбени бедеми, зачета чувена Владимирско-Суздаљска иконописачка школа и изграђени јединствени каменобели споменици. Како тада, тако и данас, у Владимир се улази кроз Златну капију, јединстено архитектонско дело које је остало симбол одбране града.

Икона је једна од 70 које је сликао Свети Лука.

Једна од највећих знаменитости овога града је и свепозната икона Пресвете Богородице Владимирске. Ова икона је једна од 70 које је сликао Свети Лука, а у Русију је стигла у време кнеза Јурија Долгоруког, боравећи пре тога неколико векова у Константинопољу, у који је стигла из Јерусалима у 5. веку.

Прочитајте још: Због БЕОГРАДА тачно у подне звоне ЗВОНА у свим хришћанским црквама на свету: Све почиње 1456. године!

Стајала је у храму женског Богородичиног манастира, код Кијева и прочула се по многим чудима и великом броју ходочасника, који су долазили да јој се поклоне. Стога је син Јурија Долгоруког, кнез Андреј Богољубски одлучио да икону пренесе на север земље.

Чудо иконе!
Градња Златних врата завршена је 1164. године, а када је изнад врата формиран свод, камени блокови су се срушили и затрпали дванаест радника. Иако су сви мислили да нема преживелих, кнез Андреј је наредио да се на градилиште донесе чудотворна икона Пресвете Богородице. Дугом и усрдном молитвом свештенства, радника и великог кнеза догодило се чудо - сви радници су преживели!
Икона је лебдела у ваздуху и нису могли да је спусте!

Одлука је донета после чуда које се догодило у овом храму 1155. године, када су верници са свештенством, улазећи у цркву, затекли икону како лебди у ваздуху, у њеном средишњем делу. Покушали су да је поново ставе на њено место, па је после више узалудних покушаја одлучено да се о томе обавести кнез Андреј, који је био познат по јакој вери и љубави према Пресветој Богородици. Одлучио је да икону премести у Ростовску област, где је утврђивао владавину, независну од Кијева.

Кола нису могла да крену из Владимира и свима је била јасна порука...

При преносу иконе кнез са свитом посебно је био свечано дочекан у граду Владимиру, на реци Кљазми. После одмора, када су хтели да наставе пут, кола у којима је била икона нису могла да се покрену. Доведени су одморни коњи, пристигли су нови кочијаши, али ништа није помогло. Пратња са иконом није могла да крене даље. Кнез је схватио да је воља Пресвете Богородице да остане у граду Владимиру - и тако је и било.

Прочитајте још: Вода и со до здравих и БЕЛИХ ЗУБА по рецепту ТИБЕТАНСКИХ МОНАХА

Велики кнез Андреј Богољубски је наложио да се у Владимиру сазида велелепни храм посвећен Успењу Пресвете Богородице, који ће бити нови дом Свете иконе, која ће штитити град и његову кнежевину. Од тада, икона доби назив Богородица Владимирска.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.