· · Коментари: 0
историја

Мистерија праисторије: Зашто су ТИРАНОСАУРУСИ имали мале руке?

Научници имају много теорија у вези са овим питањем.

1605603820_Depositphotos_31826317_s-2019.jpg
Фото: Депосит

На питање зашто тираносауруси имају неразвијене руке, или прецизније предње удове, нико не зна тачан одговор. Међутим, научници имају много теорија у вези са овим питањем.

Тако палентеолог Стивен Брусате сматра да су тираносауруси еволуирали од теропода и да су кратке руке последица те еволуције.

Тероподи су били диверзивна група диносаурса који су живели пре 230 милиона година. Они су, такође, имали слабо развијене предње удове, као и чувени Т-Рекс.

У току еволуције Т-Рекс постао је већ и и снажнији, преузевши улогу предатора.

Прочитајте још: Научници потписују петицију ПРОТИВ слања порука у СВЕМИР: Мисле да су ванземаљци претња за нас?!

Постоји теорија да су своје кратке руке користили за хватање плена, у току еволуције Т-Рекс постао је већи и снажнији, преузевши улогу предатора.

Дужина његових руку износила је отприлике само метар, у односу на тело које је било дугачко 13 метара. Кад би човек имао ове пропорције, на просечну висину, дужина његових руку била би око 16 центиметара.

Не може се рећи да су им руке бескорисне.

Међутим, за тираносаурсове руке се не може рећи да су бескорисне. Наиме, разне студије показале су да су његови предњи удови били врло мишићави, што је могло да значи да су значајно утицали на Т-Рексову стабилност током лова, парења и осталих активних радњи.

Прочитајте још: Нико није очекивао: ГОЛУБИЦА продата по невероватној цени

Многи сматрају да је лов најлогичније објашњење за неразвијену дужину руку код тираносауруса.

Стивен Брусате тврди да је угриз код Т-Рекса био снажан, да је сила инерције била невероватно јака, па су му управо кратке, а јаке руке биле главни стабилизатор.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.