· · Коментари: 1
Отето - проклето

Мујезин Свете Софије умро на СВЕТОГ ИЛИЈУ усред намаза! Слична ствар се десила и на КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 2004.

Само неколико дана откако је некада највећа хришћанска богомоља претворена у џамију инфаркт покосио Османа Аслана

1596798817_kosovo.JPG
Фото: Јутјуб/ RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

Није гром али јесте инфаркт! На Светог Илију, први мујезин откако је недавно, указом председника Турске Реџепа Таипа Ердогана, некадашњи највећи православни храм "Света Софија" претворен у џамију, умро је усред службе!

Прочитајте још: РАЈ ЗА СРБЕ! Ако ОВДЕ летујете добијате бесплатне лежаљке, сунцобране и пешкире, а ДВОЈЕ ДЕЦЕ НЕ ПЛАЋА НИШТА

- Мујезин Осман Аслан који је служио у "Светој Софији"  каде  је почела да функционише као џамија, изненада је умро у згради од очигледног срчаног удара. "Његова смрт наступила је неколико дана након претварања Аје Софије у џамију и муслиманске молитве која се тамо одиграла" - наводи грчки портал "Прототема".

Вест је потврдила и Градска управа.

Прва муслиманска молитва у Светој Софији (Фото: Архива "Новости")

- Изражавамо саучешће породици и родбини мујезина Османа Аслана, који је преминуо услед инфаркта, који је доживео током обављања дужности у џамији Аја Софији - наведено је у саопштењу Градске управе.

Након што је турски председник Реџеп Таип Ердоган претворио некадашњу Цркву Свете Софије у џамију - која је још раније претворена у музеј, на место мујезина (служитељ џамијски који муслимане позива на обавезну молитву - намаз) постављен је Осман Аслан.

Прочитајте још: После МОЛИТВИ пред иконом МАЈКЕ БОЖЈЕ рођени су Вишња, Софија и још 1.000 деце, а све пише у КЊИЗИ ЧУДА (ФОТО)

Медији преносе и да је цела Турска у шоку, а да се већ испредају разне приче. На нашим порталима али и друштвеним мрежама сви су се сетили и оног несрећника који је за време последњег погрома Срба на Косову и Метохији, онако крвнички, ломио крст (извесни Алем Курти) који је, како тврде, умро од рака у "најстрашнијим мукама".

- Чуо сам да је умро у највећим могућим мукама. Знам и да му је сестра тешко болесна. Бог није допустио да све оно што је радио прође некажњено. Осим самог срамног чина ломљења и бацања крста са светог објекта, он је био иницијатор многих злодела које су Албанци радили тих година. Рука божја је урадила да заврши овако, да ово буде опомена, да се са светињама нико не може играти, да их нико не може тек тако скрнавити. Ово је опомена које ће се добро сетити и сви Албанци којима некад нешто слично падне на памет - изјавио је тада за београдске медије - Парох ораховачки Веља Стојковић, који служи у Храму Успења Пресвете Богородице.

Мартовски погром на Косову и Метохији (Фото:Архива:"Новости")

На овим просторима највише су уништаване баш православне светиње.Током Другог светског рата, по подацима којима располаже Музеј Српске православне цркве у Београду, уништено је више од 400 српско-православних храмова.

Само на подручју Горњокарловачке епархије, од 203 цркве и капеле порушено је 116, а тешко оштећено 39. У Славонској епархији уништена су 54 храма, а тешко оштећен 21. На територији Бањалучке епархије страдале су 64 цркве, а 21 је оштећена. И три манастира ове епархије су преживела знатна оштећења, а један је уништен.

Прочитајте још: По наређењу тајних сила ЦАР је ЖРТВОВАН: Црква тврди да су РОМАНОВИ убијени на РИТУАЛАН НАЧИН

Током ратова деведесетих година прошлог века настављено је рушење цркава и манастира. Према подацима порушено је 212, а оштећено 367 светиња. Порушени су саборни храмови у Пакрацу, Карловцу и Мостару. Стара Епископска књижница у Пакрацу, једна од најдрагоценијих српских библиотека, опљачкана је, а древне књиге се растурају и продају широм Европе. Иста судбина задесила је епархијске библиотеке у Загребу, Карловцу и Мостару. Она у Сарајеву је изгорела.

Хрвати су спалили и два јединствена споменика српског архитектонског наслеђа, цркве брвнаре у Доњој Рашеници и Растовцу, подигнуте 1709, односно 1730. године. Више не постоје чак ни њихови темељи.

                                     Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.