Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Храбри јунак

Био је врло дрзак и смео, а увек је држао до своје речи: Да ли знате ко је био српски Робин Худ?

Био је храбар и опасан

1646038685_crni-maksim.jpg
Oglas

Велики хајдук, Црни Максим био је страх и трепет за Аустроугарске богаташе. За овог српског Робина Худа су причали да је био врло дрзак и смео, ако и да је био изузетно паметан и држао до своје речи.

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Да ли је правилно рећи "ВИЗИТКАРТА" или "ВИЗИТ-КАРТА", "ФОТОКОПИЈА" или "ФОТО-КОПИЈА"?

Легенда о Црном Максиму каже да је у периоду пре Првог светског рата нападао само спахије и велике аустроугарске богаташе, као и да је сиротињи делио шаком и капом. Срби су га нарочито волели пошто су у Астроугарској монархији спадали међу сиромашније житеље, па су Максима доживљавали као свог осветника.
Његове мете били су богаташи који су живели или пролазили Јужнобачким округом. Колики је Максим био страх и трепет најбоље сведочи прича да су богаташи у то време увек са собом на путу имали и тестамент. За сваки случај, ако се појави.

Једна од легенди о Максиму је и та да је опљачкао грофа Котека у Футогу. Максим је прво написао грофу да спреми 5000 фунти  и донесе их у шуму на договорено место, иначе ће сам доћи по њих. Међутим Максим се убрзо предомислио и послао грофу још једно писмо у ком наводи да ће ипак сам доћи по хјих те да би било добро да га има код себе када наиђе јер ће се у супротном “рђаво провести”.

Прочитајте још: Желео је да се угледа на НИКОЛУ ТЕСЛУ и ИСАКА ЊУТНА, спавао је само ТРИ сата: Након СЕДАМ дана, ево шта му се догодило (ВИДЕО)

У дворцу грофа Котека завладала је паника. Знало се да ће Максим одржати реч, чак и по цену живота.
Страже су због тога удвостручене, а унајмљени су и нови људи да брину о безбедности грофа.После два дана гроф је добио писмо спахије из Срема који му је јавио да би волео да га упозна и дође у посету. Гроф се овоме обрадовао, надајући се да ће га посета разонодити у тешким тренуцима. Сутрадан су се војници и официри зачудили када су видели да се спахија код грофа задржао само десетак минута и потом отишао са својим кочијашем. Убрзо је из дворца излетео и гроф Котек који је повикао да га је Максим опљачкао и да му је узео не 5.000 већ 10.000 форинти. Стража је тек тада схватила да нису препознали Максима у официрском оделу и у кочијама са грбом и додељеним кочијашем отишао у Футог код Котега и опљачкао га за 10.000 форинти, а дуплу цену му је наплатио зато што је удвостручио стражу.

Међутим, нажалост, војска Аустроугарске, добила је налог пре Првог светског рата да пронађу и убију српског Робих Худа. Више хиљада војника успело да је лоцира и опколи Максима коме више није било спаса. Он је покушао да се пробије кроз њихов обруч и побегне, али му нажалост није био спаса и убијен је на лицу места.

БОНУС ВИДЕО:
 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas