Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
храброст

Преко 6000 људи на планети овом ДЕКИ ДУГУЈЕ ЖИВОТ, а он је све време скромно ЋУТАО (ВИДЕО)

Сер Николас је у децембру 1938. имао само 29 година. Био је брокер у Лондону и живот му је био добар. Управо се спремао да оде на одмор на скијање када га је пријатељ замолио да дође у Праг.

1600070202_Nikolas.JPG
Фото: Принтсцреен/Yоу Тубе/ аггy007
Oglas

Тако је почела једна од најневероватнијих и најлепших прича у историји Другог светског рата…

Сер Николас Винтон или “британски Шиндлер” како га још зову, заслужан је за спасавање 669 деце из концентрационих логора из Чехословачке. Преминуо је 2015. у Лондону у 106. години живота. Неки би рекли да му је Бог дао дуг живот и мирну и благословену смрт.

Сер Николас је давне 1938. године на позив пријатеља дошао у Чехословачку како би се лично уверио у нацистичку тиранију. Праг је већ два месеца био окупиран и живот је постао опасан за све, нарочито за Јевреје.

Међутим, док су многобројне међународне организације већ организовале масовне евакуације деце из Аустрије и Немачке, ништа слично није постојало за јеврејске малишане из Чехословачке.

Прочитајте још: Сигурно сте се запитали: "Ово не може бити случајно!" - ЗВЕЗДЕ помажу да откријемо КАРАКТЕР

Сер Николас није био никакав изабрани функционер, човек са високим чином у бритнаској војсци, па чак ни неко ко се у прошлости истицао хуманитарним радом. Ипак, у Прагу је почео да се сусреће са родитељима који су били очајни у покушајима да децу извуку из земље. Тада је и почео да саставља списак имена.

Успео је да обезбеди да свако дете добије 50 фунти како би једног дана могло да се врати кући.

Вратио се у Британију и кренуо да организује мисију спасавања, проналазећи хранитеље за децу, прикупљајући средства и заобилазећи компликовану бирократију. Успео је да обезбеди да свако дете добије 50 фунти (данашњих 2.500) како би једног дана могло да се врати кући. У те сврхе, чак је и фалсификовао документа и дозволе како би убрзао излазак деце из Чехословачке.

Само са плочицама са именима око врата, деца су пристизала у ливерпулску станицу где су их чекали Николас и његова мајка. Нека од деце су имала рођаке у Британији, али већина су отишла у домове потпуних странаца.

Осам возова је стигло у Лондон. Девети није. Требало је да стигне 1. септембра 1939. превозећи око 250 деце, највећи број до тада. Тог дана су Немци окупирали Пољску и границе су затворене. Сва деца из тог воза на крају су завршила у концентрационим логорима.

Прочитајте још: Едисон је украо патент и рекао: Тесла, ви не разумете амерички смисао за хумор!

“Никојева деца” како их данас зову, имала су више среће. Многа од њих су се после рата вратила породицама у Чехословачку. Она чији су родитељи настрадали у логорима смрти остала су у Британији, у породицама које им је пронашао Николасу Винтону.

Процењује се да је потомака ове деце у свету данас преко 6.000, а многи од њих су остали у контакту са “чика Никијем” све до његове смрти.

Скромни херој

Сер Николас је увек истицао да би свако на његовом месту учинио исто. Није волео да га упоређују са Шиндлером јер је сматрао да су људи попут њега, они коју су своје мисије спасавања организовали са терена, право из окупиране Европе, много више ризиковали и да су они “прави хероји”.

Од краљице Елизабете друге добио је племићку титулу.

Винтонов херојски подухват деценијама је остао скоро непримећен – све док га 1988. године ББЦ није изненадио емисијом посвећеном његовом поновном сусрету са људима које је спасао и њиховим потомцима. Седео је у публици потпуно несвестан да га окружују људи чије је животе спасао.

Сер Николас Винтон је због подвига добио више британских и чешких одликовања, а од британске краљице Елизабете друге и племићку титулу. Последње, највише државно чешко одликовање – Орден Белог лава, преузео је крајем октобра 2014. у замку Лани, крај Прага од председника Чешке Милоша Земана.

Прочитајте још: Рекао је "Приближите се, дете моје, како се зовете?", "Ја сам Грета", одговори... Остало је легенда

– На неки начин није требало да живим тако дуго да дам прилику свим тим људима да преувеличавају то што сам направио, чини ми се, пре 100 година. Ја сам само имао среће да будем у право време на правом месту – казао је преузимајући одликовање Винтон.

Десетине хиљада чешких ђака потписали су 2007. године предлог да Николас Винтон добије Нобелову награду за мир, али то се није догодило.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas