Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Свргнут, па отеран у ЛУДНИЦУ: Принц Ђорђе Карађорђевић и Тито су заједно призивали мртве

Шта је повезивало несуђеног краља, чији је живот био и остао под велом мистерије, принца Ђорђа Карађорђевића и маршала Зашто га је Тито толико уважавао и шта се ноћу дешавало на Даворјанкином гробу

1629451055_Tito-i-Djordje.jpg
Фото: Википедија
Oglas

Краљ Петар је имао тројицу синова, а Ђорђе Карађорђевиће је био најстарији и несуђени монарх Србије. Његов живот био је достојан најузбудљивијег филма. У младости су му били одузети престо и част, а више је поштовања доживео од немачког окупатора и касније комуниста него од своје породице. На крају, једини је Карађорђевић који је након ослобођења 1944. остао да живи у Србији и Београду. А Тито га је уважавао и чак му нудио да живи у оквиру комплекса Белог двора.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Принц Ђорђе је има незгодну нарав

Принц Ђорђе је ишао у војну школу у царској Русији, у Кадетски корпус цара Александра Другог где је од кадета скривао племићко порекло. Деда му је био Никола, а тетке су биле удате у Русији за руске племиће. Његово школовање прекинуо је Мајски преврат 1903. када су убијени краљ Александар Обреновић и краљица Драга. Одлучено је да нови краљ буде кнез Петар Карађорђевић, који је тада живео у Женеви. Од 1903. Ђорђе је имао титулу престолонаследника, као најстарији краљев син.

Прави Карађорђе
Ђорђе је име добио према прадеди - Црном Ђорђу, односно Карађорђу, вођи Првог српског устанка. На прадеду је имао неукротиву и необуздану нарав.
Ђорђе је био престолонаследник 1903, а не млађи брат Александар који је постао краљ.

Често је ишао на Аду у рибарење са професором математике и пријатељем Миком Аласом. Ђорђева прека нарав доводила га је у многе неприлике. Био је у непријатељству са Николом Пашићем, Драгутином Димитријевићем Аписом и официром Петром Живковићем. За разлику од њега, Петров млађи син Александар је био дипломатског духа и такта и био је Пашићев миљеник.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Принц Ђорђе и Мика Алас

Убиство на двору

Један догађај био је преломан за Ђорђев живот - убиство његовог посилног Стевана Колаковића. У нападу беса престолонаследник га је премлатио. Све повреде биле су нанете ударцима ноге и од повреда посилни је умро. Сахрањен је дан раније него што је речено његовим сродницим. Режимска штампа је покушала да заташка злочин називајући га "тајанствено убиство", али су српски

Штампа је била згрожена, принц није кажњен.

социјалдемократи преко "Радничких новина" започели упорну кампању, захтевајући да се злочин казни.

Овај догађај је изазвао велику буру у српској, а нарочито аустроугарској штампи, па је Ђорђе абдикацирао 27. марта 1909. године. Нови престолонаследник постао је млађи брат Александар, који је дошао из Петрограда. Ђорђе је задржао титулу принц и краљевић

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Умешани Аустријанци
Све се ово догађало у време анексионе кризе, па су неки то доводили у везу са Ђорђевом абдикацијом. "Политика" је писала: "Онај, који је био најизразитији представник националног отпора према Аустрији, уклоњен је и Аустрија сад тријумфује.".

Добар ратник завршио у лудници

Принц Ђорђе је учествовао у оба балканска и у Првом светском рату. Тешко је рањен у бици на Мачковом камену код Крупња, септембра 1914. године.

Остао је у Топоници до доласка Немаца.

После смрти краља Петра 1921, власт је и званично преузео млађи син Александар. Нетрпељивост између Ђорђа и Александра тада је све више расла. Принц Ђорђе је ухапшен 1925. године и годинама је боравио у затвору и "монтирани" су лекарски извештаји да је неурачунљив.

После убиства краља Александра 1934. у Марсељу, принц Ђорђе се понадао да ће бити пуштен на слободу. Међутим, кнез-намесник Павле и краљица Марија нису имали жељу да га ослободе и он је у затвору дочекао и Други светски рат. Ослободили су га Немци.

Прочитајте још: Највише вампира живело је у Подунављу, а проблем је решен КИНЏАЛОМ

Принц је био Титов "миљеник"

После ослобођења 1944. нова комунистичка власт све чланове династије Карађорђевић прогласила је државним непријатељима, одузела им држављанство и конфисковала имовину. Једино је принц Ђорђе остао у Београду и живео мирно у слободи као пензионер. У новембру 1944, непуних месец дана по ослобођењу Београда, Ђорђа је посетио генерал Пеко Дапчевић и понудио принцу службени ауто и возача, што је Ђорђе уз захвалност одбио.

Принц Ђорђе се оженио
Принц Ђорђе умро је у Београду, у дубокој старости, 17. октобра 1972. године. Сахрањен је на Опленцу. Поред њега је сахрањена и жена Радмила, са којом се оженио пред крај живота.
Пеко Данчевић је принцу понудио службени ауто, а Ђорђе је одбио.

Када је почетком 1945. уследио позив од Јосипа Броза Тита да дође у званичну посету у Бели двор, принц Ђорђе је био изненађен. Отишао је више из радозналости, а Тито га је дочекао поздравом: "Добар дан, Ваше височанство" док му је Ђорђе одговорио са: "Добар дан, друже маршале".

Од тада је Ђорђе често навраћао у Бели двор и са Титом дуго шетао дворским комплексом који је некада припадао његовој породици.

Прочитајте још: УКЛЕТА ћуприја у Бистрици на којој се ноћу дешавају ЧУДА! (ФОТО)

Даворјанка га је убеђивала да се преда Немцима, убили су је
Даворјанка Зденка Пауновић, 29 година млађа од маршала, била је уз Тита током целог рата. Неки су казивали да је толико темпераментно водила љубав да је борцима било непријатно због јецаја и уздаха који су допирали из Титовог шатора. Имала је велики утицај на Тита, а у време немачког десанта на Дрвар чак га је убедила да се предају Немцима, јер је ситуација изгледала безизлазна. Тек када му је Сретен Жујовић запретио да ће га убити, Тито је одустао од предаје.Даворјанка Пауновић умрла је званично од туберкулозе у пролеће 1946. године, а незванично је убијена, јер није ћутала. По Титовом наређењу, сахрањена је у кругу Белог двора. Сваки дан је доносио црвену ружу. Исте године су му функционери војне безбедности довели као Личанку Јованку Будисављевић.

Према неким наводима, Тито је у поверењу замолио Ђорђа, као некадашњег припадника тајног друштва "Тула", да га упути у тајне комуникације са умрлим душама и одвео принца до гроба вољене Даворјанке Пауновић која је била сахрањена у дворишту Белог двора.

Прочитајте још: "Видели смо их, имали су воштано лице": Скијаше су ОЗРАЧИЛИ ВАНЗЕМАЉЦИ, а последице су биле невероватне

Нико са сигурношћу не може да каже шта се тада ноћу тамо дешавало, да ли је принц Ђорђе пристао и спојио Тита са његовом ратном љубави, али је чињеница да је једини Карађорђевић који је остао у Србији наставио да долази још неко време код маршала у Бели двор, а добио је и пензију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas