Oglas
· · Komentari: 0
ISTORIJA

Svrgnut, pa oteran u LUDNICU: Princ Đorđe Karađorđević i Tito su zajedno prizivali mrtve

Šta je povezivalo nesuđenog kralja, čiji je život bio i ostao pod velom misterije, princa Đorđa Karađorđevića i maršala Zašto ga je Tito toliko uvažavao i šta se noću dešavalo na Davorjankinom grobu

1629451055_Tito-i-Djordje.jpg
Foto: Vikipedija
Oglas

Kralj Petar je imao trojicu sinova, a Đorđe Karađorđeviće je bio najstariji i nesuđeni monarh Srbije. NJegov život bio je dostojan najuzbudljivijeg filma. U mladosti su mu bili oduzeti presto i čast, a više je poštovanja doživeo od nemačkog okupatora i kasnije komunista nego od svoje porodice. Na kraju, jedini je Karađorđević koji je nakon oslobođenja 1944. ostao da živi u Srbiji i Beogradu. A Tito ga je uvažavao i čak mu nudio da živi u okviru kompleksa Belog dvora.

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Princ Đorđe je ima nezgodnu narav

Princ Đorđe je išao u vojnu školu u carskoj Rusiji, u Kadetski korpus cara Aleksandra Drugog gde je od kadeta skrivao plemićko poreklo. Deda mu je bio Nikola, a tetke su bile udate u Rusiji za ruske plemiće. NJegovo školovanje prekinuo je Majski prevrat 1903. kada su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga. Odlučeno je da novi kralj bude knez Petar Karađorđević, koji je tada živeo u Ženevi. Od 1903. Đorđe je imao titulu prestolonaslednika, kao najstariji kraljev sin.

Pravi Karađorđe
Đorđe je ime dobio prema pradedi - Crnom Đorđu, odnosno Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka. Na pradedu je imao neukrotivu i neobuzdanu narav.
Đorđe je bio prestolonaslednik 1903, a ne mlađi brat Aleksandar koji je postao kralj.

Često je išao na Adu u ribarenje sa profesorom matematike i prijateljem Mikom Alasom. Đorđeva preka narav dovodila ga je u mnoge neprilike. Bio je u neprijateljstvu sa Nikolom Pašićem, Dragutinom Dimitrijevićem Apisom i oficirom Petrom Živkovićem. Za razliku od njega, Petrov mlađi sin Aleksandar je bio diplomatskog duha i takta i bio je Pašićev miljenik.

Pročitajte još: NAJDUŽA NOĆ u istoriji čovečanstva dogodila se 536. godine i trajala je 18 meseci. Šta se tačno desilo?

Princ Đorđe i Mika Alas

Ubistvo na dvoru

Jedan događaj bio je preloman za Đorđev život - ubistvo njegovog posilnog Stevana Kolakovića. U napadu besa prestolonaslednik ga je premlatio. Sve povrede bile su nanete udarcima noge i od povreda posilni je umro. Sahranjen je dan ranije nego što je rečeno njegovim srodnicim. Režimska štampa je pokušala da zataška zločin nazivajući ga "tajanstveno ubistvo", ali su srpski

Štampa je bila zgrožena, princ nije kažnjen.

socijaldemokrati preko "Radničkih novina" započeli upornu kampanju, zahtevajući da se zločin kazni.

Ovaj događaj je izazvao veliku buru u srpskoj, a naročito austrougarskoj štampi, pa je Đorđe abdikacirao 27. marta 1909. godine. Novi prestolonaslednik postao je mlađi brat Aleksandar, koji je došao iz Petrograda. Đorđe je zadržao titulu princ i kraljević

Pročitajte još: U GROBU zazidanom pre dva milenijuma gorelo je SVETLO! U čemu je tajna "večite LAMPE"?

Umešani Austrijanci
Sve se ovo događalo u vreme aneksione krize, pa su neki to dovodili u vezu sa Đorđevom abdikacijom. "Politika" je pisala: "Onaj, koji je bio najizrazitiji predstavnik nacionalnog otpora prema Austriji, uklonjen je i Austrija sad trijumfuje.".

Dobar ratnik završio u ludnici

Princ Đorđe je učestvovao u oba balkanska i u Prvom svetskom ratu. Teško je ranjen u bici na Mačkovom kamenu kod Krupnja, septembra 1914. godine.

Ostao je u Toponici do dolaska Nemaca.

Posle smrti kralja Petra 1921, vlast je i zvanično preuzeo mlađi sin Aleksandar. Netrpeljivost između Đorđa i Aleksandra tada je sve više rasla. Princ Đorđe je uhapšen 1925. godine i godinama je boravio u zatvoru i "montirani" su lekarski izveštaji da je neuračunljiv.

Posle ubistva kralja Aleksandra 1934. u Marselju, princ Đorđe se ponadao da će biti pušten na slobodu. Međutim, knez-namesnik Pavle i kraljica Marija nisu imali želju da ga oslobode i on je u zatvoru dočekao i Drugi svetski rat. Oslobodili su ga Nemci.

Pročitajte još: Najviše vampira živelo je u Podunavlju, a problem je rešen KINDžALOM

Princ je bio Titov "miljenik"

Posle oslobođenja 1944. nova komunistička vlast sve članove dinastije Karađorđević proglasila je državnim neprijateljima, oduzela im državljanstvo i konfiskovala imovinu. Jedino je princ Đorđe ostao u Beogradu i živeo mirno u slobodi kao penzioner. U novembru 1944, nepunih mesec dana po oslobođenju Beograda, Đorđa je posetio general Peko Dapčević i ponudio princu službeni auto i vozača, što je Đorđe uz zahvalnost odbio.

Princ Đorđe se oženio
Princ Đorđe umro je u Beogradu, u dubokoj starosti, 17. oktobra 1972. godine. Sahranjen je na Oplencu. Pored njega je sahranjena i žena Radmila, sa kojom se oženio pred kraj života.
Peko Dančević je princu ponudio službeni auto, a Đorđe je odbio.

Kada je početkom 1945. usledio poziv od Josipa Broza Tita da dođe u zvaničnu posetu u Beli dvor, princ Đorđe je bio iznenađen. Otišao je više iz radoznalosti, a Tito ga je dočekao pozdravom: "Dobar dan, Vaše visočanstvo" dok mu je Đorđe odgovorio sa: "Dobar dan, druže maršale".

Od tada je Đorđe često navraćao u Beli dvor i sa Titom dugo šetao dvorskim kompleksom koji je nekada pripadao njegovoj porodici.

Pročitajte još: UKLETA ćuprija u Bistrici na kojoj se noću dešavaju ČUDA! (FOTO)

Davorjanka ga je ubeđivala da se preda Nemcima, ubili su je
Davorjanka Zdenka Paunović, 29 godina mlađa od maršala, bila je uz Tita tokom celog rata. Neki su kazivali da je toliko temperamentno vodila ljubav da je borcima bilo neprijatno zbog jecaja i uzdaha koji su dopirali iz Titovog šatora. Imala je veliki uticaj na Tita, a u vreme nemačkog desanta na Drvar čak ga je ubedila da se predaju Nemcima, jer je situacija izgledala bezizlazna. Tek kada mu je Sreten Žujović zapretio da će ga ubiti, Tito je odustao od predaje.Davorjanka Paunović umrla je zvanično od tuberkuloze u proleće 1946. godine, a nezvanično je ubijena, jer nije ćutala. Po Titovom naređenju, sahranjena je u krugu Belog dvora. Svaki dan je donosio crvenu ružu. Iste godine su mu funkcioneri vojne bezbednosti doveli kao Ličanku Jovanku Budisavljević.

Prema nekim navodima, Tito je u poverenju zamolio Đorđa, kao nekadašnjeg pripadnika tajnog društva "Tula", da ga uputi u tajne komunikacije sa umrlim dušama i odveo princa do groba voljene Davorjanke Paunović koja je bila sahranjena u dvorištu Belog dvora.

Pročitajte još: "Videli smo ih, imali su voštano lice": Skijaše su OZRAČILI VANZEMALJCI, a posledice su bile neverovatne

Niko sa sigurnošću ne može da kaže šta se tada noću tamo dešavalo, da li je princ Đorđe pristao i spojio Tita sa njegovom ratnom ljubavi, ali je činjenica da je jedini Karađorđević koji je ostao u Srbiji nastavio da dolazi još neko vreme kod maršala u Beli dvor, a dobio je i penziju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas