Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли сте чули за СИНДРОМ К? Болест која је СПАСИЛА ЖИВОТЕ људи (ФОТО)

Тим храбрих лекара смислио је болест под називом "Синдром К", помоћу које су успели да спасу преко 100 људи. Шта је био разлог и шта значи Синдром К, сазнајте у наставку

1651771760_holocaust-memorial-g27fe1b2dc_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Др Ђовани Боромео направио је медицинску "превару" којом је спасао многе многе животе у римској болници  Фатебенефратели, која је била склониште Јеврејима после немачке окупације Италије.

Прочитајте још: Небојша има ИQ 209, до ДВАДЕСЕТЕ године осмислио је три патента: НАСА се отимала о његове изуме, а сада једва преживљава (ВИДЕО)

Током 1941. и 1945. године, Хитлерова нацистичка Немачка је убила око шест милиона Јевреја, око две трећине европске јеврејске популације, у ономе што ће постати познато као Холокауст. Иако је ово било време када су приче о нади и спасењу биле ретке, постоје приче о појединачним људима и групама који су показали изузетну храброст да спасу животе људи. Били су трачак светлости током мрачног времена које је резултирало доста срећних завршетака.

Сетимо се мање познате приче о синдрому К, измишљеној болести коју су измислили италијански лекари која је преварила нацисте и спасила животе.

Иако је прогон Јевреја у Италији био донекле засењен десетковањем јеврејских заједница источне Европе током Другог светског рата, између 8-9.000 италијанских Јевреја је умрло током Холокауста. Под италијанским фашистичким режимом Бенита Мусолинија 1938. године, јеврејско становништво је имало више закона који су им ограничавали права. Међутим, тек крајем 1943. године, након што је фашистички режим пао и нацистичке немачке снаге окупирале земљу, италијански Јевреји су се суочили са депортацијом у концентрационе логоре. Септембра 1943. године режим Италијанске Социјалне Републике, на челу са Мусолинијем, почео је да хапси и систематски депортује италијанске Јевреје у концентрационе логоре централне и источне Европе. До марта 1945. године, процене сугеришу да је око 10.000 Јевреја сакупљено и послато у логоре.

Под руководством професора Ђованија Боромеа, човека који је раније одбио да се придружи фашистичкој странци, католичка болница је већ постала позната као сигурно уточиште за Јевреје, дозвољавајући лекарима као што је Виторио Сакердоти, 28-годишњи Јеврејин. Боромео је такође поставио илегални радио предајник у подруму болнице, који је коришћен за комуникацију са локалним партизанима. Дана 16. болница је отворила своја врата за све Јевреје који су тражили заклон од нацистичког напада.

Боромео је знао да ће болница бити претресена и зато су он, Сацердоти и други лекар по имену Адриано Осицини, смислили генијалан план. Одлучили су да сваки Јеврејин који дође у болницу тражећи уточиште буде примљен као нови пацијент и проглашен да болује од веома заразне и смртоносне болести познате као „Ил Морбо ди К“, званог Синдром К или „К“ синдром.

Наравно, ова болест се није могла наћи ни у једном медицинском уџбенику, јер је била потпуно фиктивна. Осицини је смислио њено име, прикладно назвавши смртоносну болест по двојици веома смртоносних људи - Алберту Кесерлингу, немачком команданту задуженом за нацистичке трупе у Риму, и градском шефу полиције СС-а Херберту Каплеру, човеку који је у марту 1944. био би одговоран за масакр у Ардеатину, убиство одмазде 335 италијанских цивила. Лекари су сада могли да направе разлику између правих пацијената и оних који траже склониште. Да би се помогло у превари, такође су постављене собе за које је речено да садрже оболеле од заразне болести. Сви пацијенти су такође морали да одиграју своју улогу и саветовано им је да снажно кашљу ако се нацистички војник приближи.

Када су нацисти дошли да претраже болницу, били су упозорени на веома заразно неуролошко обољење, познато као синдром К, чији симптоми су укључивали конвулзије и парализу и могли су да доведу до изобличења и на крају смрти. План је успео и војници нису смели да уђу у зграду. Др Сацердоти је за ББЦ 2004. рекао: „Нацисти су мислили да је у питању рак или туберкулоза и побегли су као зечеви.

Лекари би затим преместили јеврејска скровишта у разне сигурне куће по граду. У мају 1944. године, нацисти су коначно извршили рацију у болници, али је лукавство била тако пажљиво изведено да је само пет пољских Јевреја ухваћено како се крију на балкону. Они ће преживети рат пошто је Рим ослобођен само месец дана касније. Процене сугеришу да су лекари у болници Фатебенефратели са причом о синдрому К спасили негде између 25-100 Јевреја и политичких избеглица.

После рата италијанска влада је професору Боромеу доделила многе почасти. 1961. године, у 62. години, преминуо је у сопственој болници. Четрдесетак година касније, они које је он скривао упозорили су Јад Вашем, званични споменик у Израелу жртвама Холокауста. Као такав, Јад Вашем је постхумно признао Боромеа као Праведника међу народима, част која се користи за описивање не-Јевреја који су ризиковали своје животе да би спасли Јевреје током Холокауста. Нешто више од 10 година касније, 2016. године, болница Фатебенефратели такође ће добити почаст, коју је Међународна фондација Раоул Валленберг, америчка организација посвећена сећању и одавању почасти јуначким делима током Холокауста, прогласила Кућом живота. Да би обележио ову прилику, Осицини, тада стар 96 година, дао је интервју италијанским новинама Ла Стампа. „Лекција из мог искуства је била да морамо да делујемо не због сопственог интереса, већ због принципа“, рекао је он. „Све друго је срамота.“

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas