Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КО СУ БИЛИ МАНЕ И ЗОНЕ У СТВАРНОМ ЖИВОТУ: Сремца инспирисала ВЕЛИКА и несрећна ЉУБАВ

Зона и Мане нису били само плод маште чувеног писца Стевана Сремца. Он је свој лик градио на основу лика његовог пријатеља Ђоке Јанковића, који је и био први дворски кујунџија.

1701070388_2549357_zona-zamfirova_ff.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Прича је слична - он из сиромашне породице, она из богате. Праунук Ђоке Јанковића открива дуго чувану тајну љубавне приче за коју зна читава Србија.

- Ђорђе Јанковић, односно Ђока Јанковић био је први дворски кујунџија на двору краља Милана и савременик Стевана Сремца и његов добар пријатељ. Он је послужио Сремцу као прототип за лик Манета у "Зони Замфировој". Готово је све било исто, али је многе ствари и изменио. Добар део његовог живота је пренео Манету - истакао је његов праунук Ђорђе Јанковић за медије.

Ипак, један од најчувенијих Нишлија из старог Ниша са почетка 20. века није био задовољан када је себе угледао на позоришној сцени.

- Када је била премијера у позоришту дошле су све виђеније Нишлије, дошао је и Сремац. Деда је био незадовољан и нерасположен. Доста се препознао, а највише га је увредило када је Замфир рекао чувени израз "куче у чакшире" - преноси његов праунук.

Објашњава да је у Сремчевом делу Замфир приказан као трговац, али његов таст је заправо био чувени нишки судија Дамушевић.

- Ту су неки ситни детаљи. Дамушевићева ћерка је заиста била богата, углавном је све било слично, само су промењена имена и ликови - говори Ђорђе Јанковић.

Ђока Јанковић сахрањен је на Старом гробљу и према истраживачу Мирославу Величковићу, он је један од најинтересантијих Нишлија управо због тога што је прототип јунака Стевана Сремца. Међутим, он је био и чувени ратник.

- Медаље на његовим грудима говоре да је био учесник ратова, да се дружио са знаменитим људима, са Костом Пећанцем, да је био поштован од својих суграђана као старији војник, као старији ратник. Не рачунајући породичну причу која је имала неке трагедије, он је у граду био частан човек, поштован занатлија и доживео је своју дубоку старост - истакао је Величковић.

Прича Ђоке Јанковића нажалост није као у роману.

- Његова судбина је жалосна. Деда Ђока је био учесник свих балканских ратова. Добио је многа одликовања, ја их све чувам и стоје код мене. Изгубио је оба сина у Првом светском рату. Учествовао је и у Другом светском рату. Међу првих 10 ухапшених Нишлија од Немаца био је мој отац. Био је на Логору у Црвеном крсту. Деда Ђока када је то сазнао после месец дана-два није могао да поднесе и умро је речима: "Злотвори ми убише оба сина, а сада ће и унука" - сведочи његов праунук.

Ђорђе Јанковић је умро 1941. године у својој 93. години живота, а међу бројним Нишлијама остаће упамћен као један од најчувенијих Нишлија. Сахрањен је на Старом гробљу.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas