Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико дуго можете живети без СНА? Експерименти рађени на људима су изненађујући

Откривамо вам може ли се тело особе искључити и можете ли умрети након дужег недостатка сна

1655225603_jen-theodore-pSGmANK36LQ-unsplash.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Научници за спавање не знају са сигурношћу колико дуго нормални људи могу да преживе без сна. Не постоје истраживачке студије из којих би се извукао дефинитиван закључак.

Прочитајте још: Шта стоји иза традиције на венчањима "нешто старо, нешто ново"? Обичај који траје вековима

Продужена депривација сна и смрт

Научници знају да је сан неопходан, али не знају са сигурношћу којој сврси служи. Због тога не знају којим функцијама тела недостатак сна може штетити што може довести до смрти. Известан увид у ефекат продуженог недостатка сна на здравље и преживљавање долази из неколико експеримената на нормалним људима и лабораторијским пацовима, и неколико неексперименталних тврдњи.

Људски експерименти
Постоји само неколико праћених експеримената са спавањем у којима је испитаник остао будан сатима. Први пријављени пример био је средњошколац 1965. који се лишио сна 11 дана као експеримент са сајма науке. У другим експериментима, субјект је остао будан осам до десет дана. Ни у једном случају нико није преминуо, а нико није претрпео веће физичке или психичке болести. Међутим, имали су оштећења која су почела као мала, али су се погоршавала са сваким даном лишавања сна. Проблеми су укључивали конфузију, смањену перцепцију, концентрацију и памћење, као и халуцинације, које су касније нестале након завршетка експеримента.

Неекспериментални случајеви
Постоји извештај о Кинезу који је умро након 11 дана без спавања. Међутим, његово тешко опијање и пушење током тих дана су можда допринели његовој смрти. Постоје и спорадичне тврдње да нормални људи годинама преживљавају без сна. Један је случај Вијетнамца који је, у време новинског извештаја 2004. године, имао 33 године потпуне несанице и није показао никакве штетне последице. Други је био извештај Украјинца који је до 2005. преживео са 20 година несанице. Постоје и други пријављени случајеви људи који су умрли након неколико месеци несанице. Међутим, имали су основну медицинску дијагнозу, као што је фатална породична несаница , која је можда била прави узрок смрти, а не сама несаница.

Ефекти несанице на здравље

Недостатак сна може проузроковати смрт индиректно, као што је саобраћајна несрећа током вожње без довољно сна. Иако несаница можда не убија директно, сан је важан за осећај физичког и менталног благостања. Недостатак сна је огроман стрес за тело и може скратити ваш животни век услед хроничних и акутних болести. 

Људи са кратким дневним спавањем или периодима продужене несанице изложени су већем ризику од развоја здравствених проблема који повећавају шансу за рано умирање. Стрес због недостатка сна може изазвати хронично стање повећаног хормона стреса . Ово може смањити имунитет и повећати упале у целом телу и повећати ризик од високог крвног притиска, срчаног удара, можданог удара, дијабетеса, гојазности или губитка тежине и рака.

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas