Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА СЕ ОСЛОБОДИТЕ ОПСЕСИВНИХ МИСЛИ ПРЕ СПАВАЊА: Ако превише размишљате и имате несаницу, пробајте ових 5 савета

Превише размишљања, стрес, анализирање и анксиозност могу да угрозе квалитет сна

1676558837_shutterstock_530558272-spavanje-insomnia.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Да ли не можете да заспите јер претерано размишљате? Опсесивне мисли пред спавање могу узроковати несаницу, и пореметити рутину сна. Ове наметљиве мисли, могу бити знак анксиозности или превиише накупљеног стреса преко дана, који се испољава баш пред спавање када себе преиспитујемо, размишљамо о плановима и обавезама које имамо сутра.

Како да се ослободите опсесивних мисли пред спавање - ево неколико психолошких савета:

1. Запишите ове мисли - Ако вам је ум ноћу преплављен мислима, онда би записивање свега што вас мучи могла бити одлична идеја да их се решите. Вођење дневника, не само да може помоћи у борби против претераног размишљања ноћу, већ може допринети побољшању менталног здравља, као и квалитету сна, саветују стручњаци.

2. Одвојите време да се смирите и опустите пре спавања - Стекните навику да радите умирујући "ритуал" сат времена пре спавања. Слушајте умирујућу музику, читајте књигу, размишљајте позитивно, радите вежбе дисања, медитирајте. Будите истрајни, не одустајте док вам се нове навике не устале.

3. Склоните телефон - Сат времена пре спавања, уклоните све уређаје даље од себе. Екрани вашег паметног телефона, таблета, лаптопа или било ког другог уређаја емитују "плаво светло", које може озбиљно да утиче на квалитет сна и концентрацију, што резултира опсесивним мислима ноћу, и несаницом.

4. Не присиљавајте се да спавате - Спавање је природан процес и што више покушавате да га контролишете, то ће вам бити горе. Ако се превише трудите да заспите, то ће довести до веће анксиозности, и натераће вас да превише размишљате пре спавања, чинећи ваш ум активним уместо смиреним.

5. Присилите се да останете будни - Када почнете опсесивно да размишљате о нечему док покушавате да заспите, уместо да се форисарате да се успавате, устаните из кревета и покушајте да останете будни. Када покушавате да останете будни, ваше фрустрације и бриге око спавања се смањују, чинећи вас смиренијим и опуштенијим. Када устанете из кревета, нека ваша спаваћа соба буде благо осветљена, запишите своје мисли, урадите "ритуал за опуштање", дишите дубоко, а затим се вратите у кревет када осетите да вам се поново спава.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas