Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
бизарно

ЛОТОС СТОПАЛА: Бизаран обичај кинеске културе за "улепшавање" жена! (ФОТО/ВИДЕО)

Везивање стопала, ради њиховог смањења је културна пракса, која је постојала у Кини од 10. века до успостављања Народне Републике Кине 1949. године, која је укључивала чврсто превијање стопала жена како би се променио њихов облик у естетске сврхе.

1647245023_stopala-kineska.jpg
Фото: YоуТубе Принтсцреен/Топ Зиа Тубе
Oglas

Везивање стопала обично би почињало када су девојчице имале између 4 и 6 година; неке су имале само 3 године, а неке чак 12 година. Мајке, баке или старије женске родбине прво су везивале девојчицама стопала. Крајњи циљ је био да стопала буду дугачка 7,5 цм, идеално стопало „златног лотоса“, иако је мало појединаца заиста постигло тај циљ. Четири мања прста су била увучена испод, повучена према пети и умотана завојима.

Прочитајте још: Мучи вас кашаљ и запушен нос? СПЕЦИЈАЛИСТА ОРЛ објашњава како да се решите проблема

Сваки пут када су стопала одвезана, завоји и стопала су очишћени. Сва мртва кожа, пликови, осушена крв и гној су уклоњени. Процес је могао изазвати парализу, гангрену, улцерацију или смрт, иако је смрт била ретка. Везивање стопала наставило се до краја живота девојчице. Преко завоја су се носиле украсне ципеле и хеланке које су се могле разликовати у зависности од доба дана и прилике.

Тачно порекло ове праксе није познато. Већина се слаже да је то почело због мушке еротске фасцинације обликом стопала играчица током плеса. Иако је везивање стопала почело у вишим класама, брзо се проширило. У сиромашнијим породицама које нису могле да приуште завоје, везивање стопала није рађено све док девојчице нису биле старије. Када се девојка удала, скинули су завоје и она је поново ушла у радну снагу.

Везивање стопала се сматрало обредом преласка младих девојака и веровало се да је припрема за пубертет, менструацију и порођај. Симболизовао је спремност девојака на послушност, као што је ограничавао покретљивост и моћ жена, држао жене подређеним мушкарцима и повећавао разлике међу половима. То је осигурало удају девојке у патрилинеарној кинеској култури и представљало је заједничку везу између ћерки, мајки и бака. Везивање стопала је такође било симбол престижа, а народно веровање је било да повећава плодност јер би крв текла до ногу, кукова и вагиналних предела. 

Током династије Ћинг, цар Кангки (владао 1661–1722) забранио је везивање стопала 1662, али је повукао забрану 1668, јер га је толико Кинеза још увек практиковало. Противљење овој пракси постало је све раширеније када су мисионари у Кини тврдили да је то окрутно; мисионари су такође истакли да остатак света на то гледа са висине. После Националистичке револуције 1911. године, везивање стопала је забрањено 1912. Међутим, та пракса није престала све до стварања Народне Републике Кине 1949. године.

Како мучно и бизарно изгледа ова техника, можете видети на следећемн видеу: 

Везивање стопала се пореди са другим начинима да се „усаврши“ женско тело.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas