Oglas
· · Komentari: 0
bizarno

LOTOS STOPALA: Bizaran običaj kineske kulture za "ulepšavanje" žena! (FOTO/VIDEO)

Vezivanje stopala, radi njihovog smanjenja je kulturna praksa, koja je postojala u Kini od 10. veka do uspostavljanja Narodne Republike Kine 1949. godine, koja je uključivala čvrsto previjanje stopala žena kako bi se promenio njihov oblik u estetske svrhe.

1647245023_stopala-kineska.jpg
Foto: YouTube Printscreen/Top Zia Tube
Oglas

Vezivanje stopala obično bi počinjalo kada su devojčice imale između 4 i 6 godina; neke su imale samo 3 godine, a neke čak 12 godina. Majke, bake ili starije ženske rodbine prvo su vezivale devojčicama stopala. Krajnji cilj je bio da stopala budu dugačka 7,5 cm, idealno stopalo „zlatnog lotosa“, iako je malo pojedinaca zaista postiglo taj cilj. Četiri manja prsta su bila uvučena ispod, povučena prema peti i umotana zavojima.

Pročitajte još: Muči vas kašalj i zapušen nos? SPECIJALISTA ORL objašnjava kako da se rešite problema

Svaki put kada su stopala odvezana, zavoji i stopala su očišćeni. Sva mrtva koža, plikovi, osušena krv i gnoj su uklonjeni. Proces je mogao izazvati paralizu, gangrenu, ulceraciju ili smrt, iako je smrt bila retka. Vezivanje stopala nastavilo se do kraja života devojčice. Preko zavoja su se nosile ukrasne cipele i helanke koje su se mogle razlikovati u zavisnosti od doba dana i prilike.

Tačno poreklo ove prakse nije poznato. Većina se slaže da je to počelo zbog muške erotske fascinacije oblikom stopala igračica tokom plesa. Iako je vezivanje stopala počelo u višim klasama, brzo se proširilo. U siromašnijim porodicama koje nisu mogle da priušte zavoje, vezivanje stopala nije rađeno sve dok devojčice nisu bile starije. Kada se devojka udala, skinuli su zavoje i ona je ponovo ušla u radnu snagu.

Vezivanje stopala se smatralo obredom prelaska mladih devojaka i verovalo se da je priprema za pubertet, menstruaciju i porođaj. Simbolizovao je spremnost devojaka na poslušnost, kao što je ograničavao pokretljivost i moć žena, držao žene podređenim muškarcima i povećavao razlike među polovima. To je osiguralo udaju devojke u patrilinearnoj kineskoj kulturi i predstavljalo je zajedničku vezu između ćerki, majki i baka. Vezivanje stopala je takođe bilo simbol prestiža, a narodno verovanje je bilo da povećava plodnost jer bi krv tekla do nogu, kukova i vaginalnih predela. 

Tokom dinastije Ćing, car Kangki (vladao 1661–1722) zabranio je vezivanje stopala 1662, ali je povukao zabranu 1668, jer ga je toliko Kineza još uvek praktikovalo. Protivljenje ovoj praksi postalo je sve raširenije kada su misionari u Kini tvrdili da je to okrutno; misionari su takođe istakli da ostatak sveta na to gleda sa visine. Posle Nacionalističke revolucije 1911. godine, vezivanje stopala je zabranjeno 1912. Međutim, ta praksa nije prestala sve do stvaranja Narodne Republike Kine 1949. godine.

Kako mučno i bizarno izgleda ova tehnika, možete videti na sledećemn videu: 

Vezivanje stopala se poredi sa drugim načinima da se „usavrši“ žensko telo.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas