Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Помолите се СВЕТОМ НИКОЛИ, Чудотворцу: Ово је најпознатија молитва за Никољдан

Празник Никољдан је у црквеном календару уписан црвеним словима

1670939942_shutterstock_94741522-Sveti-Nikola-naslovna.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свети Никола, у хришћанству још познат као Никола Мирликијски, Никола Чудотворац, светац је који је највише слављан на нашем поднебљу. У источном хришћанству се поштује као чудотворац, заштитник путника, сиромашних, а у западном хришћанству још као заштитник деце.

Свети Никола се приказује са митром на глави, симболом његовог епископства. Митра симболично представља ''покривач'' за главу старозаветних свештеника, али и трнову круну коју је носио Христ.
Свети Никола је дао основу за стварање лика ''Санта Клоза'', или у народу познатијег као Деда Мраза. На основу његових житија, у којима се говори о поклону Светог Николе за три ћерке сиромашног човека, произашао је обичај даривања за Божић. У порти цркве Св. Николе у граду Мири, где је су биле некад његове мошти, налази се статуа свеца у лику Деда Мраза (Божић Бате), а уз њу прикладна врећа поклона са дечијим ликовима.

Фото: Схуттерстоцк

Прочитајте још: У сусрет НИКОЉДАНУ: Ово би требало ДАРОВАТИ домаћинима који славе славу

У Српској православној цркви Свети Никола се празнује 22.маја ( пренос моштију) и 19.децембра. Према житијима, Свети Никола се родио у грчкој колонији Патари у 3. вијеку (280.године) у малоазијској римској провинцији Ликији, у времену када је област према култури била хеленистичка. Никола је био веома религиозан од раног ђетињства, и свој живот је потпуно посветио хришћанству. Верује се да је рођен у богатој хришћанској породици и да је стекао основно образовање.
Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац, и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници. Својим чудесним моћима свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи.
Овај светитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога га морепловци често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима. Уз помоћ његове молитве, слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха. Старија традиција Срба који живе у српском Подунављу је била градња цркава посвећених светом Николи уз ову реку, јер је он по црквеном веровању заштитник путника на водама. 

Фото: Схуттерстоцк

Никољдан је празник Српске православне цркве који се слави 19. децембра по грегоријанском календару (тј. 6. децембра по јулијанском календару) и посвећен је Светом Николи, епископу Мире Ликијске.
Никољдан је најчешћа крсна слава код Срба. Истраживање је показало да од свих Срба који славе, 30% њих славе ову славу. По једном податку из 1939. године, у Београду, са Земуном и Панчевом, било је 73.605 свечара, из чега је закључено да је "заиста тачно да пола Београда слави светог Николу". 

Прочитајте још: Најлепша ПОСНА ЈЕЛА за Светог Николу: Припремите славску ТРПЕЗУ која ће одушевити све госте

 Празник Светог Николе је један од највећих храмовних и породичних празника у српском народу, а сам светац је заштитник путника, морепловаца (помораца) морнара, лађара, рибара, воденичара, трговаца, пекара, стрелаца, сиротиње, ђеце и студената.

Једна од Молитви Светом Николи Чудотворцу, гласи овако:

'' О свеблаги оче Николаје, пастиру и учитљу свих који са вером прибегавају твоме заступништву, и усрдном те молитвом призивају, брзо похитај, и избави стадо Христово од вукова који га ратржу, и светим молитвама својим огради и сачувај сваку хришћанску земљу од побуна, земљотреса, најезде туђинаца и међусобног рата, од глади, поплаве, пожара, покоља и изненадне смрти, и као што си се смиловао на три човека што су били у тамници, и избавио их од царева гнева и посечења мачем, тако се смилуј и на мене који сам у тами грехова умом, речју и делом, и избави ме од гнева Божјег и вечне казне, да би ми, због твог посредовања и помоћи, и због твог посредовања и помоћи, и због Свога милосрђа и помоћи, Христос Бог подарио да тих и безгрешан живот поживим у овом свету, и да ме избави стајања с леве стране, а удостоји са свима светима стајања с десне стране. Амин.''

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas