Oglas
· · Komentari: 0

Pomolite se SVETOM NIKOLI, Čudotvorcu: Ovo je najpoznatija molitva za Nikoljdan

Praznik Nikoljdan je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovima

1670939942_shutterstock_94741522-Sveti-Nikola-naslovna.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sveti Nikola, u hrišćanstvu još poznat kao Nikola Mirlikijski, Nikola Čudotvorac, svetac je koji je najviše slavljan na našem podneblju. U istočnom hrišćanstvu se poštuje kao čudotvorac, zaštitnik putnika, siromašnih, a u zapadnom hrišćanstvu još kao zaštitnik dece.

Sveti Nikola se prikazuje sa mitrom na glavi, simbolom njegovog episkopstva. Mitra simbolično predstavlja ''pokrivač'' za glavu starozavetnih sveštenika, ali i trnovu krunu koju je nosio Hrist.
Sveti Nikola je dao osnovu za stvaranje lika ''Santa Kloza'', ili u narodu poznatijeg kao Deda Mraza. Na osnovu njegovih žitija, u kojima se govori o poklonu Svetog Nikole za tri ćerke siromašnog čoveka, proizašao je običaj darivanja za Božić. U porti crkve Sv. Nikole u gradu Miri, gde je su bile nekad njegove mošti, nalazi se statua sveca u liku Deda Mraza (Božić Bate), a uz nju prikladna vreća poklona sa dečijim likovima.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još: U susret NIKOLJDANU: Ovo bi trebalo DAROVATI domaćinima koji slave slavu

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Nikola se praznuje 22.maja ( prenos moštiju) i 19.decembra. Prema žitijima, Sveti Nikola se rodio u grčkoj koloniji Patari u 3. vijeku (280.godine) u maloazijskoj rimskoj provinciji Likiji, u vremenu kada je oblast prema kulturi bila helenistička. Nikola je bio veoma religiozan od ranog đetinjstva, i svoj život je potpuno posvetio hrišćanstvu. Veruje se da je rođen u bogatoj hrišćanskoj porodici i da je stekao osnovno obrazovanje.
Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac, i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici. Svojim čudesnim moćima sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji.
Ovaj svetitelj je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga moreplovci često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima. Uz pomoć njegove molitve, slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha. Starija tradicija Srba koji žive u srpskom Podunavlju je bila gradnja crkava posvećenih svetom Nikoli uz ovu reku, jer je on po crkvenom verovanju zaštitnik putnika na vodama. 

Foto: Shutterstock

Nikoljdan je praznik Srpske pravoslavne crkve koji se slavi 19. decembra po gregorijanskom kalendaru (tj. 6. decembra po julijanskom kalendaru) i posvećen je Svetom Nikoli, episkopu Mire Likijske.
Nikoljdan je najčešća krsna slava kod Srba. Istraživanje je pokazalo da od svih Srba koji slave, 30% njih slave ovu slavu. Po jednom podatku iz 1939. godine, u Beogradu, sa Zemunom i Pančevom, bilo je 73.605 svečara, iz čega je zaključeno da je "zaista tačno da pola Beograda slavi svetog Nikolu". 

Pročitajte još: Najlepša POSNA JELA za Svetog Nikolu: Pripremite slavsku TRPEZU koja će oduševiti sve goste

 Praznik Svetog Nikole je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu, a sam svetac je zaštitnik putnika, moreplovaca (pomoraca) mornara, lađara, ribara, vodeničara, trgovaca, pekara, strelaca, sirotinje, đece i studenata.

Jedna od Molitvi Svetom Nikoli Čudotvorcu, glasi ovako:

'' O sveblagi oče Nikolaje, pastiru i učitlju svih koji sa verom pribegavaju tvome zastupništvu, i usrdnom te molitvom prizivaju, brzo pohitaj, i izbavi stado Hristovo od vukova koji ga ratržu, i svetim molitvama svojim ogradi i sačuvaj svaku hrišćansku zemlju od pobuna, zemljotresa, najezde tuđinaca i međusobnog rata, od gladi, poplave, požara, pokolja i iznenadne smrti, i kao što si se smilovao na tri čoveka što su bili u tamnici, i izbavio ih od careva gneva i posečenja mačem, tako se smiluj i na mene koji sam u tami grehova umom, rečju i delom, i izbavi me od gneva Božjeg i večne kazne, da bi mi, zbog tvog posredovanja i pomoći, i zbog tvog posredovanja i pomoći, i zbog Svoga milosrđa i pomoći, Hristos Bog podario da tih i bezgrešan život poživim u ovom svetu, i da me izbavi stajanja s leve strane, a udostoji sa svima svetima stajanja s desne strane. Amin.''

 

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas