· · Коментари: 0

Знате ли која је РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ СВЕШТЕНИКА И ПОПА? Ево шта каже српска традиција

Да ли је исправно када у свакодневном говору о свештеницима Српске православне цркве говоримо као о "поповима"?

1616395615_Capture.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/ Пријатељ Бозји

Многи људи углавном не знају право значење речи "поп", као ни да ли је та реч заправо исто што и "свештеник". Наиме, ситуације у којима се свештеници зову и "поповима", саме по себи, нису нужно ни позитивне ни негативне

. Има оних када говорник заиста не мисли ништа лоше, па и из симпатије говори о "нашем попу", па до оних прилично злурадих и злонамерних коментара попут "они попови у цркви".

Професор приправник Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, Иван Неђић, каже да је српски језик изузетно богат древним изразима, који, како наводи, полако падају у заборав, док се предност даје новим кованицама које деградирају те изразе.

"Наш језик је изузетно богат древним изразима, који полако падају у заборав, а предност се данас даје разним новим кованицама и позајмљеницама које деградирају исти. Реч 'поп' је искривљен изговор грчке речи 'папас' која значи 'отац' (као и у многим другим језицима), а коју су Турци употребљавали у негативном тону - каурски поп и слично", каже Иван Неђић и додаје:

"Народ је задржао овај неприкладан назив у говору, иако постоји и наша старословенска и српска реч 'отац', којом ословљавамо свештеника као духовног оца".

Наиме, негативној конотацији речи "поп" је допринела и употреба те речи од стране комуниста у пејоративном смислу. Исто тако, слично је и код Руса, где "поп-попови" јесте погрдна реч, са изразом непоштовања према свештенику.

Реч се одомаћила у нашем језику и данас је користе и они који овим не мисле ништа лоше нити желе да увреде свештено лице. Ипак, каже професор Неђић, њу треба избегавати.

"Свештеника у свакодневном обраћању, уколико је некоме непријатно да му каже оче, можемо ословити и именом или са свештениче, а уколико је старији свештеник и са прото, што је скраћено од чина који већина старијих свештеника носи - јереј, протојереј...", закључује он и додаје:

"У Војводини и Славонији и даље најчешће свештеника ословљавају са господине што је исто један од начина на који се можемо обратити свештенику".

                           Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.