Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Божићни обичај који највише РАДУЈЕ МАЛИШАНЕ! Ево шта вечерас деца треба да раде

Најрадоснијем хришћанском празнику претходе и бројни обичаји који деци враћају осмех на лице

1609712629_Depositphotos_428169406_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Бадње вече традиционално највише осмеха измами код најмлађих укућана, који имају своје посебне улоге у сакупљању слаткиша по комшилуку. Овај обичај назива се  коринђање и без њега се некада се није могао замислити Божић, а да деца певањем божићних песам не честитају својим комшијама Бадње вече, а за узврат су добијали дарове. 

Пијукање
Обичај који највише радује децу  је пијукање на Бадње вече. Наиме, док се уноси слама којом ће покривају подови, неко од старијих квоца, а за њим иду деца и пијучу. Домаћин притом храни своје пилиће, тако што им баца слаткише, воће, ситне поклоне, па и понеку парицу у сламу, а деца затим то скупљају.Као што квочка прикупља своје пилиће под крила, где их греје и чува, тако исто родитељи брину о својој деци, а Христ о свим људима.

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Нажалост данас је све мање коринђаша и овај народни обичај полако изумире, посебно у градским срединама. Овај, сада за нас необичан обичај, још увек одржавају мештани у селу Александрово. Ради се о месту које се налази између Ниша и Прокупља, а населили су га у другој половини 19 века колонизовани Срби из Баната.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Деца се у сумрак окупљају у мање групе и певајући специалне песмице баш за ту прилику одлазе редом у куће својих комшија и пријатеља. На вартима их дочекују домаћини и часте их слаткишима, јабукама, шљивама, орасима.

Народни обичаји кажу да што коринђаши гласније певају, то доносе више среће дому који посећују.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Овај обичај има и дубљи смисао, јер се на Бадње вече пости, па клинци морају да сачекају Божић да би уживали у „плену“. Дакле, поента је – одупрети се искушењима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas