Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВОСТ

Човек препознаје 10.000 мириса, а најкорисније је за ОВУ ствар

Како старимо, наше чуло мириса слаби, што се већ примећује после 65. године, да би после 80. тај губитак био врло изражен.

1614608293_Depositphotos_166301314_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Да ли сте знали да одговорност за то што смо у стању да "оњушимо" и упамтимо скоро 10.000 различитих мириса лежи на - 1000 гена? До овог сазнања дошли су Ричард Аксел са Колумбијског универзитета у Њујорку и Линда Бак из Центра за истраживање рака Фред Хачинсон у Сијетлу.

Прочитајте још: Ова операција је мач са две оштрице: Да ли хируршко смањивање желуца може да буде опасно?

Мирис бира партнера
Стручњаци саветују женама да им оно буде водич и при избору брачног партнера, па тако др Рејчел Херц са Универзитета Браун тврди да припаднице нежнијег пола по мирису могу да препознају пожељног оца свог детета.

Мириси могу да нас умире, учине радосним или растужим. Иако је наше чуло мириса најпримитивније, јер се активира тренутно, па тако само сат после рођења беба по мирису може да препозна мајчине брадавице, оно је и невероватно сложено.

Мирис чува голи живот

Захваљујући њему, можемо да сачувамо голи живот, јер ћемо осетити мирис плина који цури или меса које је покварено. Понекад је губитак чула мириса и симптом неких болести, као што су Алцхајмерова или мултипла склероза. Зато га никада не потцењујте, већ га следите.

Прочитајте још: Заборавите на велике ТОРБЕ, то нико више не носи! Сада је модерно ПИСМО

- То спада у социобиолошке разлоге избора партнера - каже Херцова. - Мириси могу да буду посебан сигнал који саопштава жени да су гени неког мушкарца довољно слични у погледу компатибилности, али и довољно различити да се обезбеди здраво потомство.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas