Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVOST

Čovek prepoznaje 10.000 mirisa, a najkorisnije je za OVU stvar

Kako starimo, naše čulo mirisa slabi, što se već primećuje posle 65. godine, da bi posle 80. taj gubitak bio vrlo izražen.

1614608293_Depositphotos_166301314_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Da li ste znali da odgovornost za to što smo u stanju da "onjušimo" i upamtimo skoro 10.000 različitih mirisa leži na - 1000 gena? Do ovog saznanja došli su Ričard Aksel sa Kolumbijskog univerziteta u NJujorku i Linda Bak iz Centra za istraživanje raka Fred Hačinson u Sijetlu.

Pročitajte još: Ova operacija je mač sa dve oštrice: Da li hirurško smanjivanje želuca može da bude opasno?

Miris bira partnera
Stručnjaci savetuju ženama da im ono bude vodič i pri izboru bračnog partnera, pa tako dr Rejčel Herc sa Univerziteta Braun tvrdi da pripadnice nežnijeg pola po mirisu mogu da prepoznaju poželjnog oca svog deteta.

Mirisi mogu da nas umire, učine radosnim ili rastužim. Iako je naše čulo mirisa najprimitivnije, jer se aktivira trenutno, pa tako samo sat posle rođenja beba po mirisu može da prepozna majčine bradavice, ono je i neverovatno složeno.

Miris čuva goli život

Zahvaljujući njemu, možemo da sačuvamo goli život, jer ćemo osetiti miris plina koji curi ili mesa koje je pokvareno. Ponekad je gubitak čula mirisa i simptom nekih bolesti, kao što su Alchajmerova ili multipla skleroza. Zato ga nikada ne potcenjujte, već ga sledite.

Pročitajte još: Zaboravite na velike TORBE, to niko više ne nosi! Sada je moderno PISMO

- To spada u sociobiološke razloge izbora partnera - kaže Hercova. - Mirisi mogu da budu poseban signal koji saopštava ženi da su geni nekog muškarca dovoljno slični u pogledu kompatibilnosti, ali i dovoljno različiti da se obezbedi zdravo potomstvo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas