Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО ДА СЕ НА СЛАВИ ЗАПАЛИ ЦИГАРЕТА? Свештеник је разрешио дилему многих

У јеку сезоне слава и ове године провлачи се једно од честих питања, а то је пушење цигарета на слави, а посебно у кућама домаћина који су непушачи.

1702731693_3f1d1c7f02e9374401c90e529e5c47b88c12306a.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Да ли је у реду на слави пушити цигарете? С обзиром на то да су обично међу гостима и непушачи, често су многи у дилеми да ли би пушачима требало забранити да у истој просторији пуше цигарете. Такође, уколико су домаћини непушачи, да ли је у реду госте замолити да своју потребу за никотином задовоље на неком другом месту, попут прозора или терасе.

Оно о чему многи полемишу јесте питање да ли је у реду да пушачи пуше у просторији у којој има деце. Уколико су домаћини непушачи, потребно је узети у обзир и време које би им било потребно да кућу или стан пролуфтирају од дуванског дима, а уколико имају и децу, ствар је далеко гора.

Осим овог проблема, постоји још већи, а то је да свештеници поручују да тамо где се слави, не сме да се запали цигарета. Једини дим који треба да се осети јесте мирис тамјана и да га не треба мешати са мирисом никотина.

Такође, људи су свесни да цигарете многи не могу да оставе због поста, али да се не сме пушити пре причешћивања.

Подсећају да је циљ поста очишћење тела, јачање воље, уздизање душе изнад тела, а изнад свега прослављање Бога.

Деца до седме године не морају постити, а могу се причестити. После седме године, треба их помало уводити дан-два да посте, кад родитељи процене да је време, а да се не претера и не створи код деце контраефекат и одбојност од поста.

Свети праведни Јован Кронштатски

- На богослужењу се пали тамјан и како слуге греха да не смисле неко своје кађење – пушење? Прво је пријатно Богу, друго треба да буде пријатно Божијем непријатељу – ђаволу.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas