Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ЈЕ ГРЕХ ОДБИТИ КУМСТВО? Пазите кога бирате за ову улогу

Када кажемо кум, прва асоцијација која већини пада на памет је пријатељ за цео живот, а једно од веровања гласи да ако одбијете да будете кум на венчању кроз живот ће вас пратити несрећа.

1701854443_shutterstock_1375447526.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Људи из страха не одбијају кумство због наводне лоше среће. 

- У пракси, 80 одсто људи неће одбити кумство, али то морање није утемељено нигде у православљу. Наиме, уколико човек осећа да материјално и духовно не може да испрати све, онда треба да се захвали и пристојно одбије - објаснио је архимандрит Јован Никитовић.

Једно од њих гласи да ако одбијете да будете кум на венчању никада нећете пронаћи своју сродну душу, јер сте одбили да пред Богом и људима сведочите о браку двоје људи.

- Кум је особа од поверења, најчешће најбољи пријатељ. Ако вас за кума позове неко ко вам није близак, логично је да ћете се двоумити. И зато је најбоље бити искрен - каже архимандрит.

Друго народно веровање јесте да човек који одбије да кумује на крштењу детета никада неће имати "порода". Другим речима, неће имати своју децу јер није спреман да на себе преузме једну велику духовну обавезу.

- Таман посла! То су обична сујеверја која се крше са православљем. Кум треба да буде духовни водич свом кумчету. Да га води кроз живот и буде ослонац. А како то да буде ако не жели? - поручио је он.

Додаје да је кумство сада доста другачије него што је раније било. Стара кумства су била одржаванија и на неки начин јача, док се данас на овакав чин више посматра кроз некакву материјалну призму.

- Може се лако десити да човек кума бира према материјалном стању, не би ли тако себи у блиској будућности прибавио корист. Е, ни то није утемељено у православљу - јасан је архимандрит.

Верски аналитичар Живица Туцић је навео да се кум при крштењу детета заклиње пред Богом и да је то његова морална одговорност да о детету које је крстио води рачуна.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas