Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је у реду да пијете воду која је ОДСТОЈАЛА преко ноћи? Ево шта вам је заправо остало у чаши

Од чега потиче укус "устајале" воде.

1634902743_Depositphotos_46244953_XL.jpg
ФОТО: Депозит
Oglas

Сви смо некад осетили укус чудне воде ујутру, након што нисмо попили ону чашу воде коју смо спремили за случај да ожеднимо у току ноћи, али зашто се укус мења? И да ли је безбедно пити? 

Прочитајте још: Тврде да је добро за АНЕМИЈУ: ТикТокери су открили ГВОЗДЕНУ РИБУ - ево како то функционише (ВИДЕО)

Шта се дешава са водом када је оставите преко ноћи?

Постоји неколико теорија о томе шта се дешава са чашом воде када се изостави преко ноћи. Прва је да је, ако је то вода из чесме, хлор који је вероватно додат вашем општинском водоводу испарио током тих сати, што може променити укус. Без обзира на извор воде, након што је остављена да стоји неколико сати, угљен -диоксид може почети да реагује са водом, тако што снижава пХ - таман толико да промени укус.

Вода нема никаквих „шећера, масти или протеина који могу трунути или ужегнути“, па се не може „покварити“ након неколико сати

Током изненађујуће детаљне расправе на Реддиту, хемичар за храну је истакао да је укус једно од најкомпликованијих чула, сугеришући да бисмо ту "устајалу" воду могли да упоредимо са сећањем на њен укус од пре неколико сати и због тога мислимо да има устајали укус, јер је поредимо са свежом водом. 

Фото: Пиксабеј

Такође је рекао да ће вода лагано испарити преко ноћи, што може концентрисати укус „осталих ствари“ у свакој чаши. „Највероватнији одговор који тражите“, написао је. „Осећате укус/мирис ваздуха у чаши, а не воде. Овај ваздух је концентрисана верзија било којих испарљивих молекула.

Да ли је безбедно за пиће?

Што се тиче безбедносног питања, вода нема никаквих „шећера, масти или протеина који могу трунути или ужегнути“, па се није „покварила“ након неколико сати, упркос чудном укусу. Чини се да се упозорења заправо односе на то да не остављате воду данима или недељама, да не користите исту чашу заувек без прања и да то исто неопрано стакло не делите са другим људима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas