· · Komentari: 0

Da li je u redu da pijete vodu koja je ODSTOJALA preko noći? Evo šta vam je zapravo ostalo u čaši

Od čega potiče ukus "ustajale" vode.

1634902743_Depositphotos_46244953_XL.jpg
FOTO: Depozit

Svi smo nekad osetili ukus čudne vode ujutru, nakon što nismo popili onu čašu vode koju smo spremili za slučaj da ožednimo u toku noći, ali zašto se ukus menja? I da li je bezbedno piti? 

Pročitajte još: Tvrde da je dobro za ANEMIJU: TikTokeri su otkrili GVOZDENU RIBU - evo kako to funkcioniše (VIDEO)

Šta se dešava sa vodom kada je ostavite preko noći?

Postoji nekoliko teorija o tome šta se dešava sa čašom vode kada se izostavi preko noći. Prva je da je, ako je to voda iz česme, hlor koji je verovatno dodat vašem opštinskom vodovodu ispario tokom tih sati, što može promeniti ukus. Bez obzira na izvor vode, nakon što je ostavljena da stoji nekoliko sati, ugljen -dioksid može početi da reaguje sa vodom, tako što snižava pH - taman toliko da promeni ukus.

Voda nema nikakvih „šećera, masti ili proteina koji mogu trunuti ili užegnuti“, pa se ne može „pokvariti“ nakon nekoliko sati

Tokom iznenađujuće detaljne rasprave na Redditu, hemičar za hranu je istakao da je ukus jedno od najkomplikovanijih čula, sugerišući da bismo tu "ustajalu" vodu mogli da uporedimo sa sećanjem na njen ukus od pre nekoliko sati i zbog toga mislimo da ima ustajali ukus, jer je poredimo sa svežom vodom. 

Foto: Piksabej

Takođe je rekao da će voda lagano ispariti preko noći, što može koncentrisati ukus „ostalih stvari“ u svakoj čaši. „Najverovatniji odgovor koji tražite“, napisao je. „Osećate ukus/miris vazduha u čaši, a ne vode. Ovaj vazduh je koncentrisana verzija bilo kojih isparljivih molekula.

Da li je bezbedno za piće?

Što se tiče bezbednosnog pitanja, voda nema nikakvih „šećera, masti ili proteina koji mogu trunuti ili užegnuti“, pa se nije „pokvarila“ nakon nekoliko sati, uprkos čudnom ukusu. Čini se da se upozorenja zapravo odnose na to da ne ostavljate vodu danima ili nedeljama, da ne koristite istu čašu zauvek bez pranja i da to isto neoprano staklo ne delite sa drugim ljudima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.