· · Коментари: 0
наука

Да ли ЛЕД крије ВИРУСЕ? Нучници идентификовали низ вируса старих 15.000 година

У новом истраживању тим научника је успео да идентификује читав низ јединствених вируса старих 15.000 година из ледене капе Галаја на Тибетанској висоравни и стекне увид у начин њиховог функционисања.

1626958520_Depositphotos_214622924_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Попут почетка неког хорор филма, древна створења израњају из дубина пермафроста који се топи – од невероватно очуване изумрле мегафауне, попут вунастог носорога, до 40.000 година старих остатака џиновског вука и бактерија старих преко 750.000 година.

Прочитајте још: Да ли је ово глас Фриде Кало, једне од најзначајнијих сликарки свих времена (ВИДЕО)

Што је још невероватније, нису сви мртви. Вековима стара маховина успела је да оживи у топлини лабораторије. Такође, живи су били и сићушни округли црви стари 42.000 година. Овај задивљујући поглед на организме из давне прошлости Земље открива нам историју древних екосистема, укључујући и детаље околине у којој су постојали. Међутим, топљење леда изазива забринутост јер се у њему налазе и вируси који се можда враћају да би нас поново прогањали,преноси портал „Сајенс алерт“.

Отапање леда и вируси

- Отапање леда неће довести само до ослобађања тих древних, архивираних микроба и вируса, већ ће их у будућности пустити у наше окружење - пишу истраживачи у новој студији, којом је руководио микробиолог Ђи Пинг Шонг са државног Универзитета у Охају.

Захваљујући новим метагеномским техникама и новим методама за одржавање стерилних узорака језгра леда, истраживачи покушавају боље да разумеју шта ту тачно лежи скривено.

У новом истраживању тим је успео да идентификује читав низ јединствених вируса старих 15.000 година из ледене капе Галаја на Тибетанској висоравни и стекне увид у то како функционишу.

- Ови ледници су настајали постепено, а заједно са прашином и гасовима, много, много вируса се такође таложило у том леду - наглашава Шонг. Ови микроби потенцијално представљају све оне који су се у то време налазили у атмосфери, наводе истраживачи у свом раду.

Претходне студије показале су да су овакве микробне заједнице у корелацији са променама у концентрацији прашине и јона у атмосфери, а такође могу указивати и на климатске и еколошке услове у то време. У оквиру ових замрзнутих записа древних времена, на 6,7 километара надморске висине у Кини, истраживачи су открили да 28 од 33 вируса које су идентификовали никада раније нису виђени. „То су вируси који би успевали у екстремним окружењима“, наводи микробиолог Метју Саливан.

Прочитајте још: Најјезивији сусрет на телевизији: Девојка је осетила да нешто није у реду са победником такмичења, а истина је шокирала цео свет! (ВИДЕО)

Упоређујући њихове генетске секвенце са базом података познатих вируса, тим је открио да су најзаступљенији вируси у оба узорка били бактериофаги који могу да заразе Метхyлобацтериум – бактерије важне за метански циклус у леду.

Највише су били повезани са вирусима који су пронађени у сојевима Метхyлобацтериум у стаништима биљака и из тла – у складу са претходним извештајем да главни извор прашине залеђен на Галији вероватно потиче из тла. „Ови смрзнути вируси вероватно потичу из тла или биљака и олакшавају абсорпсцију хранљивих састојака својим домаћинима“, закључио је тим. Иако овај новооткривени спектар древних вируса изазива нелагоду усред пандемије, највећа опасност не лежи у њима, већ у ономе што ослобађа лед који се топи – огромне резерве метана и угљеника. Међутим, јасно је и да нам овај лед пружа увид у прошле промене животне средине, као и еволуцију вируса.

- Знамо врло мало о вирусима и микробима у овим екстремним окружењима и о томе шта се тамо заправо налази - напомиње геолог Лони Томпсон, који примећује да још немамо одговоре на многа важна питања.

- Како бактерије и вируси реагују на климатске промене? Шта се дешава када пређемо из леденог доба у топло време као што смо сада - каже Томпсон. Закључак је да још много тога треба да буде истражено.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.