Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли сте и ви ПРЕОСЕТЉИВА особа: Психолог открива које особине су ИСТАКНУТЕ код људи које ОСЕЋАЊА воде кроз живот

Њихово срце увек доминира над разумом

1667391170_Foto-Profimedia-osecanja.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Да ли се лако раплачете, осећате се рањиво и понекад не можете да контролишете осећања? Постоји читава палета емоција која осликава наше унутрашње стање и живот, али код неких особа емоције су наглашене, неке људе осећања воде кроз живот - њихово срце увек доминира над разумом.

Британска психолошкиња др Џуди Смит има више од 4 милиона пратилаца на ТикТоку, а на свом каналу често дели савете, објашњења и смернице на тему менталногздравља. У једном видео прилогу, психолошкиња је говорила о преосетљивим људима, указујући да високо сензитивне особе немају поремећај, нити је то клиничка дијагноза. Такође, осетљивост није мана и такви људи не морају да се мењају, већ једноставно треба да усвоје механизме који ће их заштити, ускладе односе и животне навике са својим сензитивном природом.

Преосетљиве људе можемо препознати на основу следећих 5 карактеристика, открива психолошкиња Џуди Смит:

1. Када расположење и бол других људи дубоко утичу и на вас.
2. Када сте у гужви, често осећате потребу да се повучете и будете непознати јер вам то олакшава и смањује интеракцију са другима.
3. Када људи покушавају да вас натерају да радите превише ствари ођедном, брзо постајете преплављени свим захтевима.
4. Не подносите промене и избегавате бројна дешавања свих јаких емоција које излазак из зоне комфора доноси
5. Када морате да се такмичите или наступате пред другим људима, постајете толико нервозни да радите много горе него што бисте иначе.

Др Смит је у видео прилопгу истакла да осетљивост пођеднако може имати позитиван, као и негативан утицај на квалитет вашег живота. Објаснила је да су високо сензитивни људи савесни, да имају добар фокус и концентрацију, тачно обављају задатке који захтевају прецизност, брзину, откривање грешака. Они свему приступају на дубљем нивоу, посвећују се максимално.

Прочитајте још: Боље памћење уз помоћ малих трикова: Вежбајте мозак на једноставне начине

Са друге стране, претерана осетљивост може бити исцрпљујућа, посебно када се изнова поистевећујете са емоцијама дргих људи и пролазите кроз њихова емотивна стања, најчешће негативна (бол, туга, губитак...) Баш то су истакли многи пратиоци психолошкиње у коментарима испод њеног видео прилога.

Многи људи су у наведеним крактеристикама препознали себе, а неки су у коментарима истакли да никада себи нису желели да признају да су превише осетљиви, али да на основу овога боље разумеју себе и своје поступке у многим ситуацијама.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas