· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас је Мала Госпојина, ЖЕНЕ треба да обрате пажњу, а данас треба почети ОВЕ послове

Српска православна црква прославља данас Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину, један од највећих заветних празника.

1631883342_Bogorodica-Mala-Gospojina.png
Фото: Пиксабеј

У народу се овај празник свечари и уз живописне обичаје, посебно посвећене рађању.

Неке породице у свечаном руху иако не славе и не иду на славу више дана проводе у празничном расположењу посебно у крајевима где се одржавају малогоспојински вашари.

Прочитајте још: Ово је ПЕТ БЕСПЛАТНИХ СТВАРИ које ће нас увек усрећити! Испробајте их већ данас

Земљорадницима је данашњи празник означавао почетак јесењег орања и сетву озимих усева. Приређиване су и разне сточарске свечаности.

Дан доабр за свадбе
Овај дан добар је за свадбе и веридбе. У многим насељима одржавају се сабори, заветине, преславе, молитве и литије, ове године сведено, због пандемије.
Јесење свадбе у Србији, од давнина, почињале су од Мале Госпојине. 

Верује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна лековита својства, као и да јаја из тога периода могу целу годину да остану свежа па се зато остављају за насад, а пилићи излежени у ове дане биће добре носиље. 

Прочитајте још: Имају посебну симболику: Десет прелепих имена за ЈЕСЕЊЕ БЕБЕ

Краљ Милутин
Највећи српски средњовековни задужбинар краљ Милутин посветио је Богородичиним родитељима цркву у комплексу студеничког манастира.Познатија као Краљева црква издваја се изузетном лепотом живописа. У овом манастиру је и оснивач лозе Немањића Стефан Немања Богородици посветио цркву коју народ назива Мајком свих цркава у Србији.

Као што је рођење Маријино обасјало старе родитеље Јоакима и Ану, тако и сунце на дан 21. септембра најављује сунчану јесен и зиму, каже народно предање.

Овај дан убраја се у 36 великих празника у црквеном календару обележених црвеним словом.

Прочитајте још: ПЕЧУРКЕ не треба никад прати, али зато БАНАНЕ и МАНДАРИНЕ ДА: Знате ли које СВЕ намирнице морају "под воду" пре употребе?

Данас је један од највећих празника у години.

Дар бога старима Јоакиму и Ани није била само ћерка у позним годинама, већ и Богомајка - Марија је рођена у Назарету у породици оца из племена Давида и оца из рода Ароновог. По оцу је, дакле, њено порекло царско а по мајци архијерејско.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.