Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас је СВЕТИ АЛИМПИЈЕ: Обавезно пораните у ЦРКВУ ако желите да вам година буде здрава, а ове намирнице никако не треба да конзумирате

Спрска православна црква и њени верници данас славе велики црквени празник посвећен светом Алимпију Столнику, у народну познатији и као Алимпијевдан које многе српске православне породице славе као крсну славу.

1638782582_sveti-alimpije.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Свети Алимпије један је од три велика столпника, поред Симеона и Данила Столпника. На икони се представља у аскетском, пустињачком оделу како седи на свом столпу Иако у календару није означен црним словом, овај светац је веома поштован у српском народу.

Прочитајте још: Он је био инспирација за "КЊИГУ О ДЖУНГЛИ": Кратак и тужан живот дивљег детета "дечака ВУКА"

Алимпијевдан је крсна слава, која се слави у Срба иако је у црквеном календару обележена црним словом. Свети Алимпије у младости је служио као ђакон у данашњем Једрену. 

На данашњи дан одлази се рано у цркву да би све било здраво у наредној години

Жељан усамљеничког живота, удаљио се на неко грчко гробље ван града, за које се веровало да је злехудо место пуно демона и нечистих сила. Ту је побоо крст и сазидао храм у част свете Јефимије, своје заштитнице.

 

 

По предању, он је прегазио кугу и од тада се она не јавља

Прочитајте још: На данашњи дан рођен је ВОЛТ ДИЗНИ: Причало се да је замрзнут након смрти, а његов глас можемо да чујемо у овом јунаку

Према предању, поред храма подигао је висок стуб, попео се на њега и ту у посту и молитвама провео 53 године. У почетку су се људи смејали његовом подвигу, а онда почели и да га поштују и да се окупљају око њега. Затим су ту никла и два манастира, женски и мушки, а монахиње и монаси изабрали су га за свог духовника. Наводно, овај праведник доживео је стоту годину и упокојио се 640. године.

Заштитник је стоке, па се зато на његов дан не упреже стока. Стога, на дан Светог Алимпија никако се не сме наћи месо те врсте, телетина, јунетина, кравље месо.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas