Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас је АЛИМПИЈЕВДАН! Пораните у ЦРКВУ ако желите да вам година буде здрава

Верници Српске православне цркве данас славе Преподобног Алимпија Столпника

1607383503_svei-alimpije.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Спрска православна црква и њени верници данас славе велики црквени празник посвећен светом Алимпију Столнику, у народну познатији и као Алимпијевдан које многе српске православне породице славе као крсну славу.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Алимпијевдан је крсна слава, која се слави у Срба иако је у црквеном календару обележена црним словом. Свети Алимпије у младости је служио као ђакон у данашњем Једрену. 

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

На данашњи дан одлази се рано у цркву да би све било здраво у наредној години

Жељан усамљеничког живота, удаљио се на неко грчко гробље ван града, за које се веровало да је злехудо место пуно демона и нечистих сила. Ту је побоо крст и сазидао храм у част свете Јефимије, своје заштитнице.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Према предању, поред храма подигао је висок стуб, попео се на њега и ту у посту и молитвама провео 53 године. У почетку су се људи смејали његовом подвигу, а онда почели и да га поштују и да се окупљају око њега. Затим су ту никла и два манастира, женски и мушки, а монахиње и монаси изабрали су га за свог духовника. Наводно, овај праведник доживео је стоту годину и упокојио се 640. године.

Народна веровања и обичаји

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Код Срба постоји веровање да је Св. Алимпије прегазио кугу, зауставио губу, одбијао нездраве ветрове и чинио разна друга чуда. Празнују га сточари, па се на његов дан не упреже теглећа стока.

На данашњи дан одлази се рано у цркву да би све било здраво у наредној години.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas