· · Коментари: 0

Данас је Свети пророк Авдија: Испоштујте обавезно ове обичаје

Српска православна црква и верници обележавају Светог пророка Авдију

1669898519_crkva.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Од младости је Авдија био веома богобојажљив и када је читав Израел одступио од Бога и почео да се клања Валу, он је тајно служио Богу отаца својих који је спасао Израел из Египта и провео га кроз Црвено море.

Прочитајте још: Црква и њени верници данас обележавају СВЕТОГ ПЛАТОНА АНКИРСКОГ: Прежживео 18 дана бз воде

Када је цар Ахава одступио од правог богопоштовања и поклони се идолима, Авдија није кренуо за њим, већ се посветио богу.

Зла царица Језавеља је због Светог пророка Илије подигла хајку на све Божије пророке, а Авдија их је све сабрао, њих стотину, и сакрио у две пећине где их је хранио и давао им воду.

По њих 50 ставио је у сваку од две пећине. Пророк Авдија био је савременик великог пророка Илије кога је веома поштовао и ценио. Био је његов ученик.

Оставио је књигу пророчанстава о царству господњем. Када је умро, сахрањен је са својим прецима.

Беседа на данашњи дан говори о прослављењу Бога због Христа Господа:

Прочитајте још: Црква и њени верници данас славе СВЕТОГ ГРИГОРИЈА ЧУДОТВОРЦА: Верује се да ће се остварити свака жеља оном ко му се ПОМОЛИ

 

Слава Богу! Слава Богу у цркви! Слава Му због Христа Исуса! Слава Му у све нараштаје! Слава Му ва вијек вијека! Никоме не приличи слава као Богу. Нити ико слави Бога као црква Божја. Христос је откровитељ Бога; отуда сва слава Богу мора ићи кроз Христа Господа. Црква ће трајати кроз све родове и нараштаје до краја времена; црква је најчистије тело Христово, испуњено силом, мудрошћу и чудотворством; отуда се слава Богу диже из цркве – из светиње Светоме, из чистоте Чистоме. Богу је најмилије славословије из цркве још и због тога што је у цркви много душа и много гласова, па ипак једнодушност и једногласност. Нека се нико, дакле, не издваја из општег слављења Бога; и нека нико и не помисли, да је његово слављење Бога, у одвојености и засебности, боље него ли слављење Бога у јединству и у целини свих верних. Није истина, да се један члан губи у множини, те се његов глас пред Богом не чује.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.