Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК: Изговорите ове три реченице и ВЕРУЈТЕ – СВАКО ДОБРО ДАНАС СЕ ПИШЕ ДУПЛО

Српска православна црква и верници данас славе Велики четвртак, празник посвећен сећању на Исуса Христа и његову последњу вечеру са апостолима пре него што га је Јуда издао

1681306285_shutterstock_1340246504-tajna-vecera.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Предање каже да је током вечере Исус открио ученицима да ће га један од њих издати, и да је потом отишао у Гетсимански врт где је у молитви дочекао стражаре који ће га ухапсити.

На Велики четвртак, у свим православним храмовима се служи литургија Светог Василија Великог. Каже се да је управо на овај празник Исус установио Свету тајну причешћа због чега се верује да ће и највећим грешницима који се данас причесте и изговоре искрено речи молитве бити опроштено.

“Када се славни ученици за време Вечере умивањем просвећиваху, тада се безбожни Јуда, болујући од среброљубља, помрачиваше, и Тебе, Праведнога Судију, предаје неправедним судијама. Љубитељу новца, погледај онога који се због тога обесио, бежи од ненаситне душе која се дрзнула да тако поступи са Учитељем. Према свима Добри, Господе, слава Ти!”

Увече се чита 12 јеванђеља о страдању Христовом, а приликом овог чина народ у цркви клечи. Верује се да се овог дана отварају рајска врата, а данас се свако доброчинство бележи на небу дупло.

Осим ових, црквених предања, у народу је остао и велики број народних обичаја везаних за овај празник.

У неким крајевима Србије фарбање ускршњих јаја почиње на данашњи дан, али искључиво пре подне. Срби на Косову обоје само једно јаје које се зове “страшник”.

Верује се да се оно не може покварити, а док је још увек свеже од боје, мајка га трља по образима деце како би била здрава. После тога се боје остала јаја, а “страшник” се оставља на видно место и, када наиђе невреме, износи из куће како би град мимоишао имање.

Овај дан се у неким крајевима слави као слава орача, они оду до њиве са запрежном стоком, али не раде ништа. Избегава се певање и весеље и строго се пости.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas