Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас се слави име РУСКОГ ЧУВАРА ПРАВОСЛАВЉА Александра Невског: Испоштујте овај ОБИЧАЈ ако желите благостање

Српска православна црква и њени верници на данашњи дан славе празник посвећен Александру Невском

1662907382_Foto-SPC.jpg
ФОТО: СПЦ
Oglas

Православни верници данас славе Светог Александра Невског, односно пренос његових моштију. Тај дан је у православном календару обележен црним словом, али се у неким крајевима Србије овај дан обележава и као крсна слава.

У борби за православље победио је Швеђане на реци Неви 15. јула 1240. године, па је због тога и назван Невским. 

Сматран је за великог заштитника и чувара православља, и неустрашивог исповедника Христове вере. Одбио је да се поклони татарским идолима, па га је због тога татарски кан Батија веома поштовао и уважавао. Пред сам крај свог овоземаљског живота, замонашио се и у монаштву добио име Алексиј и преминуо 1. новембра 1263. године.

Сазидао је многобројне цркве и учинио безброј милостивих дела. Пренос његових моштију у град Владимир празнује се 12. септембра.

Прочитајте још: Данас је Усековање главе Светога Јована Крститеља: Празник обележен ЦРВЕНИМ СЛОВОМ, а ово налажу обичаји

У Србији га слави мали број породица, а на Дорћолу се налази црква Светог Александра Невског, коју је подигао краљ Александар Карађорђевић који је сматрао овог светитеља својим заштитником.

Према веровањима, на данашњи дана ваља попити чашицу ракије. Обичај је да се гости док су још на кућном прагу понуде ракијом и наздраве.

Руска црква канонизовала је Александра Невског због његових хришћанских врлина, а током времена стварале су се и приче о чудима везаним за његов лик. По наређењу цара Петра Великог, 1724. године његове мошти су пренете у Петровград, у лавру Александра Невског, где и данас почивају.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas