Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас славимо име РУСКОГ ЧУВАРА ПРАВОСЛАВЉА! Испоштујте један обичај ако желите БЛАГОСТАЊЕ

Српска православна црква и њени верници на данашњи дан славе празник посвећен Александру Невском, великом руском светитељу и борцу за православље.

1599861503_aleksandar-nevski.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Православни верници данас славе Светог Александра Невског, односно пренос његових моштију. Тај дан је у православном календару обележен црним словом, али се у неким крајевима Србије овај дан обележава и као крсна слава.

Прочитајте још: Зашто СРБИ не раде на "ЦРВЕНО СЛОВО", а шта значи ЦРНО ПОДЕБЉАНО у календару?!

У борби за православље победио је Швеђане на реци Неви 15. јула 1240. године, па је због тога и назван Невским. 

Прочитајте још: ОБИЧАЈ КОЈИ ВАЉА ИСПОШТОВАТИ: Ово треба урадити када се БРОЈАНИЦА ПОКИДА

Сматран је за великог заштитника и чувара православља, и неустрашивог исповедника Христове вере. Одбио је да се поклони татарским идолима, па га је због тога татарски кан Батија веома поштовао и уважавао. Пред сам крај свог овоземаљског живота, замонашио се и у монаштву добио име Алексиј и преминуо 1. новембра 1263. године.

Кнежев син
Свети Александар Невски био је син кнеза Јарослава, а од малена био је окренут ка Богу. Био је правдољубив, истински побожан и презирао је сујету света. Од ране младости заволео је Христа, увек био жељан свете мудрости светих Отаца, а највише је волео да ноћи проводи у молитви.Новогородски кнез постао је 1236. године.  Силним га је чинила вера у Божју помоћ и војницима је пред битку говорио "Бог је не у сили него у правди!".

Прочитајте још: МАТЕМАТИКА ЈЕ ЈАСНА: Сваки четрнаести човек који је икада постојао – ДАНАС ЈЕ ЖИВ

Сазидао је многобројне цркве и учинио безброј милостивих дела. Пренос његових моштију у град Владимир празнује се 12. септембра.

Прочитајте још: Потребан вам је један минут: Одговорите на ОСАМ ПИТАЊА и откријте ИСТИНУ о себи

У Србији га слави мали број породица, а на Дорћолу се налази црква Светог Александра Невског, коју је подигао краљ Александар Карађорђевић који је сматрао овог светитеља својим заштитником.

Прочитајте још: У Србији постоји "ДВОРАЦ ИЗГУБЉЕНИХ ДУША": После самоубиства ЋЕРКЕ у Беочину почело је ПРОКЛЕТСТВО (ФОТО)

Према веровањима, на данашњи дана ваља попити чашицу ракије. Обичај је да се гости док су још на кућном прагу понуде ракијом и наздраве.

Руска црква канонизовала је Александра Невског због његових хришћанских врлина, а током времена стварале су се и приче о чудима везаним за његов лик. По наређењу цара Петра Великог, 1724. године његове мошти су пренете у Петровград, у лавру Александра Невског, где и данас почивају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas