Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас славимо СВЕТОГ СТЕФАНА, ДЕСПОТА СРПСКОГ: Ово данас не смете да радите

Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Стефана Лазаревића, деспота српског, заједно са његовом мајком, Светом књегињом Милицом, монахињом Евгенијом.

1659274774_despot.JPG
Фото: Wикипедиа
Oglas

Деспот Стефан Лазаревић је био син и наследник светог српског кнеза Лазара Хребељановића, који је погинуо у бици са Турцима на Косову 1389. године, и кнегиње Милице, која је и сама била песникиња. 

Године 1405. оженио је Јелену, кћи Франческа ИИ Гатилузија, господара Лезбоса. 

На почетку своје владавине, 1393. године, Стефан је носио титулу кнеза.

Кад је напунио 16 година, мајка му је предала државу на управљање и повукла се у своју задужбину, Љубостињу. Српски Деспот је постао 1402. године.

Како није имао деце, 1426. године на сабору у Сребреници прогласио је сестрића Ђурђа Бранковића за свог наследника.

Прочитајте још: Будите се често у ТРИ САТА УЈУТРУ? Постоје ЧЕТИРИ РАЗЛОГА зашто се то дешава

Деспот Стефан Лазаревић је изненада умро од можданог удара у току лова, 1427. године код места Црквине, које припада општини Младеновац.

Контроверза око тога је ли деспот Стефан Лазаревић сахрањен у Манасији или Копорину није разрешена. Оба манастира су његове задужбине. СПЦ је званично потврдила да су мошти у Копорину деспотове. 

Касније је ДНК анализом утврђено да је у Манасији сахрањен блиски сродник кнеза Лазара и то је представљено као сигуран доказ да је у питању деспот Стефан. 

Међутим, на основу историјских извора није спорно да је у Манасији сахрањен други син кнеза Лазара, деспотов брат Вук, чији ДНК је могао бити пронађен тамо.

Веровања

На данашњи дан требало би отићи у цркву на верски обред посвећен овом празнику. 

Према народним веровањима, која се везују за овај празник и свеца, није препоручљиво дремати преко дана, како се не бисмо до краја године били поспани. 

У неким крајевима Србије није препоручљиво ићи на купање и пливање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas