Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ИСТОРИЈА

До Новог Београда се стизало тролом, ту се снимао филм "Љубав и мода", а ДЕЦА СА ПЕСКА су ловила белоушке

Милица је расла заједно са Новим Београдом чија је изргадња била најлепше могуће игралиште за децу.

1617876781_trola-umesto-16.jpg
Улица Гоце Делчева Фото: Приватна архива
Oglas

Најпозантији новобеоградски превоз "16" је, на почетку, био трола. Да ли сте знали да се до 1973. године до Новог Беоргада некада стизало тролејбусом?

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Тројебус је уведен 1956. године, а возиле су три линије од Зеленог венца. Кроз Нови Беоргад у Земун возили су 14 и 15, а број 16 је возио до Похорске улице, исто као и данашњи аутобус.

- Сећам се као мала да ме је мама водила на пијацу Зелени венац тролом - каже Милица Матаруга, Новобеограђанка.

Брок 37 се гради, Генекса још нема, а во су темељи ОШ "Ђуро Стругар" Фото: Приватна архива

Милица је као мала проналазила делове граната на простору бившег Аеродрома, који су тада сви звали "земунски".

Прочитајте још: Свето место Исусове смрти крије мистерију УРЕЗАНИХ КРСТОВА: Археолози коначно РЕШИЛИ историјску загонетку (ВИДЕО)

- Тата нас је водио и показивао нам писте, а ту је сниман и филм "Љубав и мода". Сећам се када су копали огроман ров за аутопут Беоргад-Ниш и гледала сам како расте Западна капија (Генексова кула). Често смо се и играли на градилишту на ужас чувара - сећа се Милица.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Блок 1 и у даљини се виде Робна кућа "Београд" Фото: Приватна архива

Милица је прва два разреда ишла у ОШ "Ђуро Стругар", другу новобеоградску школу. Прва је "25. мај", данас ОШ "Душко Радовић".

Постојала је само једна самопослуга!
Сплав на аутопуту
Деца су се делила у два табора - са ове и оне стране аутопута. После велике кише ров данашњег аутопута напунио се водом и ту су плутали сплавовима.

У то време је постојала једна самопослуга у Фонтани и, преко пута улице, Робна кућа "Београд". Код Фонтане је био и једини вртић, зграда Општине и СИВ-а (палата "Србија") је била готова, а СИВ 2 је био у изградњи. У то време је већ постојао "костур" хотела "Југославија". У "Студењаку" су постојали само блокови А и Б.

Акцијаш Милорад је порастао 15 сантиметара градећи Нови Београд!

Прочитајте још: Победио је најкрволочнију војску и потписао први мировни споразум на свету, а онда владао још 42 године!

- Мој тата Милорад је био "акцијаш". Његова бригада из Сремске Митровице била је смештена на Ушћу. Због напорног рада добијали су калоричну храну и свакодневно су јели кувано са масном овчетином. Једног дана су добили паприкаш са меким козјим месом и стајао је неклико пута у реду да узме "репете". Тата је тог лета порастао 15 сантиметара - истиче Милица.

Дом здравља у Улици Гоце Делчева Фото: Приватна архива

Милица је "дете са песка", а тако се зову клинци који су порасли на Новом Београду.

Меркатор је био џунгла, а Арена бара.

- Истраживали смо дивљину код новог Меркатора, ускакли у баре код Арене, улазили у пећине на месту данашњег базена "11. Април" и купали се на базену који је припадао Аеродрому. Хватали смо скакавце, жабе и белоушке - сећа се Милица.

Прочтиајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

- Било је то савршено детињство, боље од сваког модерног авантура парка, а данас незамисливо. Једва смо чекали да изађемо напоље. Језгро старог Новог Беоргада око Фонтане није толико промењено, али су некадашње пустаре непрепознатљиве . закључује Милица.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas