· · Коментари: 1
ЗАПАЊУЈУЋЕ

ДОБРО ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈЕ РУКЕ, ПРИМЕЋУЈЕТЕ ЛИ НЕШТО? Све више људи каже да им се због мобилног догађа ОВО(ФОТО/ВИДЕО)

Корисници друштвених мрежа тврде како им је зависност од мобилног телефона изазвала оштећења на прстима.

1603272809_Capture-prsti.JPG
Фото: Принтскрин / ТикТок / цллопез2000

Данас готово све свакодневне задатке и комуникацију обављамо на својим "паметним" телефонима, стога не чуди што стално гледамо у екране, али и да се све чешће бележе негативне стране коришћења, и то не само на очи.

Неки корисници друштвених мрежа однедавно тврде како им је начин на који држе мобилни у руци изазвао деформације на рукама. Наиме, уверени су да имају удубљење на малом прсту јер њиме придржавају телефон.

- Имам повреду која се може повезати с "паметним" телефоном. Прст ми се удубио и не може се исправити. Морам променити начин на који држим мобилни - написала је једна девојка која је у видеу показала како најчешће држи мобилни и како јој сада изгледа мали прст.

Прочитајте још: МИЛИОНСКИ ПРЕГЛЕДИ СНИМКА: Ево шта се догоди када ставите судове у машину да перете (ВИДЕО)

- Ако држите мобилни малим прстом на дну, приметићете мало удубљење између горњег и доњег зглоба - додала је.

@цллопез2000

Кинда хард то сее он цамера, доес анyоне елсе хаве тхис? ##форyоу ##фyп ##смартпхонепинкие ##лике ##схаре

♬ Смарт Пхоне Пинкy - цллопез2000

Видео је постао виралан, а девојци су почели да се јављају многи који су уочили исте промене на свом прсту.

Што кажу лекари?

-Иако нема клиничких доказа који указују на то да паметни телефони могу значајно да оштете мали прст, нити је то медицинско стање или појам, постоје разлози за веровање како претерана употреба мобилног телефона може утицати на мишићну функцију и оштетити зглобове, посебно у подручју палца и доњег дела длана - рекла је докторка Парина Пател.

Прочитајте још: МИСТЕРИОЗНИ ЦРТЕЖ откривен у ПУСТИЊИ: Научници још увек нису сигурни шта представља

- На пример, знамо да су повреде које настају као резултат понављајућег напрезања честе код мишића и живаца које претерано користимо или је реч о покретима које често понављамо. Дакле, постоји могућност да људи који често користе паметне телефоне доживе такву промену на свом малом прсту. Нека су истраживања показала да прекомерна употреба мобилног телефона може да узрокује бол у палцу и смањи покретљивост руке - додала је.

Докторка Парина предложила је и неколико начина за ублажавање бола у руци и смањење ризика од повреда и болова због коришћења мобилног.

Вежбе за руке

- Ако имате проблема с прстима, постоје лаке вежбе којима можете истегнути мишиће и ублажити болове у зглобовима. Једна од тих вежби је увијање прста. Стисните руку у шаку па лагано отпустите и испружите прсте. Поновите вежбу до пет пута дневно уз пет понављања - саветује докторка.

Прочитајте још: Како НАЈЛАКШЕ УШТЕДЕТИ НОВАЦ: Савети који могу да вам помогну

Александрова техника

Фото: Депозит

Ради се о техници која помаже у побољшању мишићно-коштаних проблема. Иако се обично користи код неправилног држања, неки се принципи могу применити код болова у рукама или прстима као и код укоченог врата.

Углавном се своди на пажљивији приступ свакодневним активностима, пазећи на то да нам оне доносе корист, а не штету. Осим тога, кључно је да схватите да је веза између ваше главе, врата и кичме нужна за оптимално функционирање тела.

Искључите се

Ово је најочитије решење, али "детоксикација" од мобилног телефона може вам помоћи да смањите болове у рукама.

Прочитајте још: Погледајте због чега је црногорска водитељка постала хит на интернету (ВИДЕО)

- Покушајте да одвојите време у дану када нећете користити паметни телефон, макар само на пола сата. Не само да ће то бити добро за ваше телесно здравље, већ и за ментално. Друга могућност је да поставите мобилни да лежи равно на површини, како га не бисте морали држати у руци - предлаже докторка Парина.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.