Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Домаћице, ураните како бисте СПРЕМИЛЕ ЧЕСНИЦУ. Ево шта треба да ставите у њу како би година била пуна здравља и богатства

Верници Српске православне цркве сутра славе Божић, празник за који се везују бројни народни обичаји и веровања

1609790875_cesnica.jpg
Фото: СПЦ/Епархија Шумадијска
Oglas

У рано Божићно јутро, домаћин или домаћица припремају чесницу, Божићни хлеб који се меси обично са пшеничним брашном. У њу се ставља златни, сребрни или обични новчић, одозго се боде гранчицом бадњака, и та чесница има улогу славског колача на Божић. Припрема чеснице има посебан значај у Хришћанству, као и обичаје који се вековима преносе.

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Вода за тесто у неким крајевима доноси се на Божић пре свитања са извора или бунара, у које се баци шака жита. Ову воду називају јаком водом, придајући јој посебну благотворну снагу.

Ломљење чеснице
Када чесница буде печена, износи се на сто где је већ постављен Божићни ручак. Када сви стану за сто, домаћин запали свећу, узима кадионицу, окади иконе, кандило и све присутне, преда неком млађем кадионицу који кади целу кућу. Тада се чита "Оче наш" наглас. Кад се молитва заврши приступа се ломљењу чеснице. Чесница се окреће као славски колач, прелива вином и на крају ломи. Она се ломи на онолико делова колико има укућана Онај ко добије део чеснице у којој је новчић, по народном веровању, биће срећан целе те године. Када се заврши ломљење чеснице, укућани једни другима честитају празник и седају за трпезу.

Према народним предањима, за припрему чеснице брашно се узима само из пуне вреће, вода за тесто доноси се са три извора, а особа која ће спремати чесницу мора се претходно окупати. У источној и јужној Србији, рукама улепљеним јестом домаћин или домаћица хватају воћке, кошнице и стоку да би их учинили плоднијима.

Прочитајте још: Како бисте ви реаговали? Породица није могла да поверује шта види на новогодишњој јелки? (ФОТО)

Често се у тесто убаци новчић, који се може чувати и користити у ову сврху из године у годину, нарочито ако је од племенитог метала. У неким предјелима у тесто се ставе и фигурице изрезане од дреновог дрвета, које представљају живину, волове, краве, свиње, пчеле.

У неким крајевима Србије, у чесницу се убацују зрна жита и боба, орахе, чуперке вуне, прутићи, и ивери од разних грађевина. У Семберији се у тесто стави комадић првог ивера насталог сечењем бадњака, а према веровању ово се ради  „ради пчела“.

Прочитајте још: Један од најлепших цветова крије невероватну СИМБОЛИКУ

У Војводини се чесница прави у облику слатког колача. Као основа користе се танке коре, као за гибаницу. Некада су биле у кући развлачене, данас често куповне. Од њих се чесница припрема постављањем кора у листовима са надевом од меда, шећера и ораха између.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Понегде су се ко надев могли наћи и мак, суво грожђе и ситно или натрто воће. Поступак је сличан припремању баклаве, само што је војвођанска чесница сува. Током припреме убацује се дукат или вредан метални новчић у неки од средишњих слојева. Оваква чесница се обично не ломи, већ се сече и раздељује укућанима.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas