Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДВЕ РЕЧИ нас претварају у негативну оосбу: Покушајте да их не говорите

Избаците овај термин из свог речника и научите чиме да га замените за лакши и срец́нији живот, сматрају психолози

1703245962_shutterstock_2324447645.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ево о чему треба размислити: „Вец́ину наших разговора карактерише притужба“, каже Скот Беа, психолог на Кливлендској клиници, за схапе.цом.

Према научницима, наш мозак ради кроз оно што се назива негативном пристрасношц́у. „Склони смо да приметимо ствари које угрожавају наш живот или добробит“, каже Беа. У време наших предака ово је била вештина преживљавања, кључни начин откривања претњи. Можда дајете све од себе да будете позитивнији и престанете да се жалите – медитирате, размишљате позитивно, покушавате да пронађете светлу страну – али чак и тако, вероватно још увек постоје пролази кроз које негативност може да се увуче у ваш живот. Уосталом, када сте последњи пут рекли да морате нешто да урадите? Можда сте морали у куповину. Или сте морали да тренирате. Можда сте после посла морали да одете код тазбине. Ову реч треба што пре да избаците из речника и замените.

Замените МОРАМ ДА са...

 То је замка у коју сви упаднемо с времена на време. Израз „морам“ не само да нас тера да на живот гледамо на негативан начин, вец́ може и штетно да утиче на хемију мозга, каже психолог. На срец́у, мала промена језика може помоц́и: уместо „морам да...“ реците „хоц́у...“. „Урадиц́у ово“, „Данас идем у теретану“ итд.

Ево зашто то функционише: „Морам“ звучи као терет. Док фраза "Ја ц́у..." најављује прилику, сматрају стручњаци. "А наш мозак веома снажно реагује на то како користимо речи када говоримо и како користимо језик у својим мислима."

 Када елиминишете реч „морам да“, имате још вец́е шансе да остварите своје циљеве. Уместо да их видите као обавезу и одустанете пре почетка, добиц́ете нови поглед на њих, повратиц́ете снагу. У вашој је моц́и је да дођете на тај час јоге, завршите тежак задатак, више излазите са пријатељима...

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas