Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИЗБАЦИТЕ ОВИХ 6 ЈУТАРЊИХ НАВИКА: Добар почетак дана је кључ за успех и већу продуктивност

Начин на који проводите јутро је кључан за то колико добро функционишете остатак дана

1691493495_cfbe27469f83e1a3ec55ca5159f83320e171e5a4.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јутро је најважније доба дана за почетак продуктивности, а јутарњи сати се сматрају и најстреснијим. Неорганизованост и ужурбани начин живота могу довести до стварања лоших јутарњих навика, што касније утиче на физичко здравље, попут осећаја исцрпљености, умора и поспаности. Штавише, то штети продуктивности и на крају успеху  Рутине могу изгледати бесмислене, али добар почетак дана је кључ за повећање продуктивности.

1. Одлажете будилник
Одлагање аларма је број један на листи најгорих јутарњих навика, које штете здрављу и продуктивности. Ако вам је потребно више сна, подесите аларм касније или једноставно идите раније у кревет. Људи спавају у циклусима од око 90 минута, а одлагањем аларма за 5 минута сна, мозак добија сигнал да започне нови циклус спавања. Када започнете дан у овом стању, осећаћете се уморно и пожелећете да заспите, иако сте спавали добрих 8 сати.

2. Користите мобилни телефон чим се пробудите
Нашем мозгу треба дати времена да се полако пробуди. Преоптерећење информацијама које је пред вама да се потпуно пробудите спречава вашу способност да одредите приоритете. Уместо да се фокусирате на своје циљеве, ваш ум се фокусира на нежељену е-пошту или негативан садржај на друштвеним медијима.

Истраживање је показало да 80% корисника паметних телефона проверава своје телефоне у року од 15 минута након буђења. Било да се ради о друштвеним мрежама, слању порука, е-пошти или било чему другом што желите да проверите, то ће више него вероватно само додати стрес и одвратити вас од јутарње рутине.

3. Припремате се у мраку
Можда звучи чудно, али кување у мраку може изазвати хаос на продуктивност. Према студији из 2014. објављеној у часопису Стресс, јутарња сунчева светлост утиче на нешто што се зове реакција буђења кортизола, која припрема мозак за дан који је пред нама. Устајање и спремање у добро осветљеној просторији може побољшати ваше расположење и перформансе до краја дана.

4. Прескачете доручак
Сви већ знамо да је доручак најважнији оброк у дану, па прескакање негативно утиче на нашу продуктивност. Нашем мозгу је потребно гориво за рад и прескакање јутарњег оброка неће вам дати енергију која вам је потребна. Једите целу храну ујутру и укључите више воћа и поврћа у своју исхрану. Ако немате времена за припрему здравих оброка сваки дан, покушајте да испланирате оброке унапред.

5. Предуго лежите
Понекад нам је тешко да устанемо из кревета, па лежимо много дуже него што би требало, али ову лошу навику можемо да заменимо здравијом. Шетња или лагана вежба су одличне за продуктивност и концентрацију. Студија из 2019. објављена у Бритисх Јоурнал оф Спортс Медицине показала је да 30 минута умерене физичке активности ујутру подстиче функцију мозга.

6. Немате направљен план
Многи људи започињу дан без плана. Онда, када завршимо дан са осећањем да нисмо испунили своје обавезе, питамо се зашто се тако осећамо. Ако немате уредно убележен план за тај дан, падате у замку одлагања. Знате да би требало да урадите „нешто“, али не знате одакле да почнете. Дакле, да бисте повећали продуктивност, испланирајте свој дан претходне ноћи, пише цитyмагазин.си.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas