Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИЗНЕНАЂУЈУЋЕ НОВО ОТКРИЋЕ: Научници открили феномене налик аурори у атмосфери Сунца

Научници су открили сунчеве пеге које емитују радијске емисије сличне аурори. Ово је прво такво запажање до сада, које такође доводи у питање људско разумевање Сунца и соларних процеса.

1700126433_214004_explosion-g64a546863-640_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У изненађујућем новом открићу, научници су приметили феномене налик аурори у атмосфери Сунца, изазивајући људско разумевање звезданих магнетних процеса.

Тим научника на челу са Сиђи Јоуом са Технолошког института у Њу Џерсију снимио је невиђен тип дуготрајних поларизованих радио бљесака из сунчеве пеге, који су трајали више од недељу дана.

 

ГДЕ СЕ МОГУ НАЋИ СОЛАРНЕ АУРОРЕ?

-Открили смо необичну врсту дуготрајних поларизованих радио бљесака који извиру из сунчеве пеге а који трају више од недељу дана. Ово се прилично разликује од типичних, пролазних соларних радио таласа који обично трају неколико минута или сати. То је узбудљиво откриће које има потенцијал да промени наше разумевање звезданих магнетних процеса, објашњава Јоу.

Ауроре, које су феномени који се обично повезују са Земљом, налазе се широм Сунчевог система, па чак и на Јупитеровим месецима. Оне настају као резултат интеракције соларних честица са линијама магнетног поља планета или њихових природних сателита, стварајући сјај као резултат ове интеракције. Док је видљива светлост ауроре добро позната научницима, радио емисије из ауроре су мање проучаване.

Јоуов тим је приметио сличне радио ауроре изнад сунчеве пеге, привремено тамног региона изазваног интензивним магнетним пољима, што указује на снажно убрзање магнетног поља соларних честица. Истраживање у вези са овом темом објављено је у часопису „Nature Astronomy“.

Њихова анализа указује на масер (акроним за микроталасно појачање стимулисаном емисијом зрачења, engl. microwave amplification by stimulated emission of radiation) електрон-циклотронску емисију (ЕЦМ), која укључује енергетске електроне заробљене у конвергентним магнетним пољима унутар сунчевих пега.

-Хладнији и интензивно магнетни региони сунчевих пега пружају повољно окружење за ЕЦМ емисију, објашњава Јоуо, упоређујући ово са магнетним поларним капама на планетама и звездама, нудећи локални соларни аналог за даље проучавање овог специфичног феномена.

 
БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas