Oglas
· · Komentari: 0

IZNENAĐUJUĆE NOVO OTKRIĆE: Naučnici otkrili fenomene nalik aurori u atmosferi Sunca

Naučnici su otkrili sunčeve pege koje emituju radijske emisije slične aurori. Ovo je prvo takvo zapažanje do sada, koje takođe dovodi u pitanje ljudsko razumevanje Sunca i solarnih procesa.

1700126433_214004_explosion-g64a546863-640_f.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

U iznenađujućem novom otkriću, naučnici su primetili fenomene nalik aurori u atmosferi Sunca, izazivajući ljudsko razumevanje zvezdanih magnetnih procesa.

Tim naučnika na čelu sa Siđi Jouom sa Tehnološkog instituta u NJu Džersiju snimio je neviđen tip dugotrajnih polarizovanih radio bljesaka iz sunčeve pege, koji su trajali više od nedelju dana.

 

GDE SE MOGU NAĆI SOLARNE AURORE?

-Otkrili smo neobičnu vrstu dugotrajnih polarizovanih radio bljesaka koji izviru iz sunčeve pege a koji traju više od nedelju dana. Ovo se prilično razlikuje od tipičnih, prolaznih solarnih radio talasa koji obično traju nekoliko minuta ili sati. To je uzbudljivo otkriće koje ima potencijal da promeni naše razumevanje zvezdanih magnetnih procesa, objašnjava Jou.

Aurore, koje su fenomeni koji se obično povezuju sa Zemljom, nalaze se širom Sunčevog sistema, pa čak i na Jupiterovim mesecima. One nastaju kao rezultat interakcije solarnih čestica sa linijama magnetnog polja planeta ili njihovih prirodnih satelita, stvarajući sjaj kao rezultat ove interakcije. Dok je vidljiva svetlost aurore dobro poznata naučnicima, radio emisije iz aurore su manje proučavane.

Jouov tim je primetio slične radio aurore iznad sunčeve pege, privremeno tamnog regiona izazvanog intenzivnim magnetnim poljima, što ukazuje na snažno ubrzanje magnetnog polja solarnih čestica. Istraživanje u vezi sa ovom temom objavljeno je u časopisu „Nature Astronomy“.

NJihova analiza ukazuje na maser (akronim za mikrotalasno pojačanje stimulisanom emisijom zračenja, engl. microwave amplification by stimulated emission of radiation) elektron-ciklotronsku emisiju (ECM), koja uključuje energetske elektrone zarobljene u konvergentnim magnetnim poljima unutar sunčevih pega.

-Hladniji i intenzivno magnetni regioni sunčevih pega pružaju povoljno okruženje za ECM emisiju, objašnjava Jouo, upoređujući ovo sa magnetnim polarnim kapama na planetama i zvezdama, nudeći lokalni solarni analog za dalje proučavanje ovog specifičnog fenomena.

 
BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas