Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈЕЛОВНИК ЗА СВИХ 40 ДАНА БОЖИЋНОГ ПОСТА: Ево КАД СЕ ПОСТИ НА ВОДИ и кад се ЈЕДЕ РИБА

Данас је почео пост који траје 40 дана, све до Божића, а том приликом вам доносимо 40 предлога за оброк по црквеним правилима

1701075150_naslovna-slika-post-2022-07-03.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Божићни пост подразумева уздржавање од лоших дела и мисли, али и мрсне хране. Ставите тело на искушење, жртвујте се да бисте касније уживали у јачању карактера. Сврха овог жртвовања и јесте у томе да постанемо бољи, јачи и успешнији.

Током Божићног поста важно је да водите рачуна којим данима се једе на уљу, а којим на води.

28. новембар: Први дан поста није нарочито строг. Верници могу јести јела спремљена на уљу. Добро би било да овај дан скувате постан пасуљ који ће вас заситити и тако вам омогућити лаган прелазак на посну храну.

29. новембар: Други дан поста пада у среду и тог дана је дозвољено јести јела спремљена на уљу. Наш предлог за овај дан је да скувате крем чорбу од поврћа. Прединстајте лук и шаргарепу, па додајте кромпир и броколи. Налијте са водом. Додајте зачине па када се све скува, можете штапним миксером све да изблендирате.

30. новембар: Дан када се пости на уљу. Можете направити посни рижото, по овом рецепту:

1. децембар: Овог дана се пости на води. Очистите тело тако што ћете јести или свеже поврће или да скувате кромпир, па га измешате са печеним паприкама и тако једете.

2. децембра и 3. децембар и 4. децембар: Ова три дана је дозвољен пост на уљу и риба. Пошто славимо Ваведење 4. децембра, можете да спремите богату гозбу од скуше и кромпир салату.

5. децембра: Овај дан можете да спремите посну оброк салату која укључује свеж спанаћ, барен кромпир, свеж лук, маслине, маслиново уље и зачине.

6. децембра: Овај дан се пости на води. Уколико можете данас скувајте себи сладак купус на води. У њега додајте лук, шаргарепу, парадајз пелат и зачине. Када се све скрчка, додајте и једну кашику брашна да згуснете јело. Уживајте.

7. децембар: Дозвољен је пост на уљу, па спремите себи питу од кромпира која ће вас заситити.

8. децембра: Овај дан се пости на води. Спремите посне шпагете на води. Скувајте шпагете и оставите их са стране. У дубљу шерпу ставите мало соса од парадајза, па у њега исецкајте црни и бели лук. Када лук омекша додајте рендану шаргарепу, а онда и још парадајз сока, оригана, соли и бибера. Када се сос скрчка додајте му шпагете.

9. и 10. децембра: Ова два дана можете јести рибу. Направите себи салату од куваног кромпира и туњевине, са мало лука. Другог дана можете да испржите пастрмку, док за додатак можете да скувате блитву.

11. децембра: Овај дан се пости на води. Скувајте посан пасуљ на води, са зачинима.

12. до 15. децембра: Дозвољен је пост на води. Ових дана спремите себи разнобојне салате, једите печене паприке са белим луком, једите пиринач спремљен са спанаћем, али и посне чорбе.

16. децембар и 17. децембра: Ова два дана једе се риба. Међутим, пошто је 17. децембра света Варвара када се кува вариво од житарица, предлог је да уз то вариво испржите и шарана. Ова масна риба ће вас заситити као да једете неко мрсно јело.

18. децембар: Овог дана скувајте себи чорбу са поврћем уз додатак уља.

19. децембар: Данас славимо Светог Николу. Риба је дозвољена, али само грилована, димљена или кувана.

20. децембар: Овог дана једе се пресно поврће и доста воћа. Дан се пости на води.

21. децембар и 22. децембар: Дани за храну спремљену на уљу, али без рибе. Све врсте чорбица и салата, али и посних пита долазе у обзир.

23. децембар и 24. децембар: Можете да једете рибу и морске плодове. Наш предлог је да данас скувате себи рибљу чорбу.

25. децембар и 26. децембар: Дани када се једу јела спремљена на мало уља. Наш предлог за посну трпезу пронађите овде.

27. децембар: Данас се пости на води. Једите барен кромпир, пиринач са поврћем куван на води.

28. децембар: Дан за јела спремљена на уљу. Овде можете направити себи и сарму од ораха која ће вас заситити и нахранити.

29. децембар: Дан када се пости на води. Једите што више воћа и свежег поврћа.

30. децембар: Спремите себи пастрмку или скушу. Направите уз њу и богату салату. Данас се једе риба.

31. децебар: Дан када се једу јела спремљена на уљу. Пошто вечерас чекамо Нову годину, спремите себи богату трпезу од јела са додатком уља. Ипак, вечерас није време да једете рибу.

1. јануара па све до 6. јануара: Једу се јела спремљена на уљу. Предлог за посна јела током ових 6 дана нађите овде.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas