Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово је највећа разлика између СОЦИОПАТЕ и ПСИХОПАТЕ: Како их препознати на време?

Један од ова два поремећаја јавља се чешће

1683211064_shutterstock_1271435194.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јуче се у основној школи "Владислав Рибникар" догодила трагедија која је обележила Србију заувек. Србија је до јуче могла да се похвали да сцхоол схоотинг у нашој земљи није постојао, а већ данас можемо само да се помолимо за осморо деце и једног доброј човека, припадника обезбеђења која су у овом страшном догађају јуче изгубили живот.

Много је приче о томе ко је крив, одговорност је на свима, а то је довело и до лепљења различитих етикета свима који су у овоме учествовали, директно или посредно. К.К. који је са својих 13 година, донео одлуку да одузме 9 живота, називан је социопатом и психопатом. Страх се увукао под кости и многи се питају како да спрече сличне инциденте у будућности и како да будемо сигурни да су нам деца безбедна, барем у школи.

Многи се брину како да препознају насилне особине и потенцијалну претњу. Ево на које знаке треба да обратите пажњу и како да знате да је потребно да потражите помоћ, било да је у питању дете, или одрасла особа.

Разлике између психопата и социопата

Антисоцијални поремећај личности се одликује занемаривањем права других особа и често подразумева превазилажење мера и кршење правила. Различите особине које припадају антисоцијалним поремећајима личности препознају се још у најранијем детињству, међутим дијагноза антисоцијалног понашања не поставља се пре 18. године.

Симптоми антисоцијалног поремећаја личности

  • Антисоцијални поремећај личности се дијагностикује када образац антисоцијалног понашања појединца датира од 15 године и састоји се од већине ових симптома:
  • недостатак поштовања друштвених норми и закона кроз често понављање прекршаја који су основ за хапшење
  • превртљивост, присутна кроз лажи, лажно представљање, или варање других зарад постизања личног задовољства
  • импулсивност или немогућност прављења планова
  • иритабилност и агресивност, улажење у честе физичке обрачуне
  • необраћање пажње, како на личну, тако и на безбедност других људи
  • недостатак одговорности, манифестован кроз немогућност успостављања радних навика или финанскијске одговорности
  • недостатак осећања кривице за почињена недела

Социопатија и психопатија само су нека од антисоцијалних поремећаја личности. Социопатија је чешћа, док се психопатија, која је значајно ређа, сматра најопаснијим видом антисоцијалног понашања. Ова два поремећаја личности јако су слична, а многи психолози сматрају да је психопатија урођена, док социопатија настаје као последица трауме у детињству попут занемаривања и злостављања.

Како препознати социопату?

Социопате су често нервозни и веома лако се изнервирају, могу бити насилни и често су склони нападима беса. Образовање им је ниско и припадају самим рубовима друштва, те углавном нису у стању да се дуже време задрже на истом месту, попут сталног посла. Социопате делују под афектом и кривична дела која учине готово никада нису планиране. Такође, њима је јако тешко да стекну било какве блиске односе са другим људима, готово да нису способни да осете емпатију, која се развија у раном детињству и немају континуитет у понашању.

Са друге стране психопате су јако способне да се приближе људима и да развију блиске односе и везе, те да учине људе да им порпуно верују. Могу да осете емпатију, веома су шармантни и због своје интелигенције могу лако да изманипулишу људе око себе. Они агресивна понашања доживљавају као забаву и свако кривично дело им је добро испланирано, те неретко имају и план Б. Они су способни да уче да опонашају осећања, због тога их је јако тешко препознати. Психопате су често веома образовани људи и имају сталне и стабилне послове, али су такође и смирени, хладнокрви и усмерени на детаље.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas