Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
интересантно

Како је настао познати "В" изрез? Има скоро 100 година дугу историју и није увек био део моде

Сигурно у свом ормару имате бар једну мајицу или џемпер који има такозвани В изрез. Ипак, ретко ко зна како је он настао и коју функцију има. О чему је заправо реч?

1645898558_dress-gf33038831_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Познаваоци моде тврде да се В-изрез у дизајну одеће појавио тек почетком шездесетих година и то како би прслуцима и џемперима дао лепши облик. Ипак, неки кажу да његова функција није само да учини одевни предмет лепишим већ и да допринесе бољем изгледу оног ко га носи.

Прочитајте још: Гардероба са В изрезом визуелно издужује лице, што особу чини мршавијом и елегантнијом.

Гардероба са В изрезом визуелно издужује лице, што особу чини мршавијом и елегантнијом.

Има и оних који тврде супротно, тј. да В-изрез и онима с превише округлим или четвртастим обликом лица даје овалнији изглед, али постоји још један разлог зашто су креатори одеће брзо прихватили такав дизајн.

- Данас је само ствар стила, али кад је Бенџамин Расел 1926. године креирао мушку спортску мајицу познату као 'сwеатсхирт', из практичних је разлога на њу ставио и В-изрез, с појачаном тканином испод врата - објаснио је дизајнер једне светски познате компаније.

Наиме, та мајјица је замишљена као горњи део фудбалског дреса, па је на њен врх у облику слова В ушивен дебљи комад тканине - да упија зној.

Прочитајте још: Да ли знате шта је БРОМАТОЛОГИЈА? Срећете је чешће него што мислите

- Осим тога, појачани шавови су помагали и да се одржи облик мајице у делу око врата - објаснио је, а након завршетка Другог светског рата долази до процвата текстилне индустрије, па се јавља и потреба да се у мушку одећу унесу и боје, јер је до тад углавном бела или црна, и да јој се модернизује дизајн.

Тако све више почиње да се користи и В-изрез који је с годинама од обичне спортске мајице прешао и на прслуке и дуксерица с капуљачом.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas