Oglas
· · Komentari: 0
interesantno

Kako je nastao poznati "V" izrez? Ima skoro 100 godina dugu istoriju i nije uvek bio deo mode

Sigurno u svom ormaru imate bar jednu majicu ili džemper koji ima takozvani V izrez. Ipak, retko ko zna kako je on nastao i koju funkciju ima. O čemu je zapravo reč?

1645898558_dress-gf33038831_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Poznavaoci mode tvrde da se V-izrez u dizajnu odeće pojavio tek početkom šezdesetih godina i to kako bi prslucima i džemperima dao lepši oblik. Ipak, neki kažu da njegova funkcija nije samo da učini odevni predmet lepišim već i da doprinese boljem izgledu onog ko ga nosi.

Pročitajte još: Garderoba sa V izrezom vizuelno izdužuje lice, što osobu čini mršavijom i elegantnijom.

Garderoba sa V izrezom vizuelno izdužuje lice, što osobu čini mršavijom i elegantnijom.

Ima i onih koji tvrde suprotno, tj. da V-izrez i onima s previše okruglim ili četvrtastim oblikom lica daje ovalniji izgled, ali postoji još jedan razlog zašto su kreatori odeće brzo prihvatili takav dizajn.

- Danas je samo stvar stila, ali kad je Bendžamin Rasel 1926. godine kreirao mušku sportsku majicu poznatu kao 'sweatshirt', iz praktičnih je razloga na nju stavio i V-izrez, s pojačanom tkaninom ispod vrata - objasnio je dizajner jedne svetski poznate kompanije.

Naime, ta majjica je zamišljena kao gornji deo fudbalskog dresa, pa je na njen vrh u obliku slova V ušiven deblji komad tkanine - da upija znoj.

Pročitajte još: Da li znate šta je BROMATOLOGIJA? Srećete je češće nego što mislite

- Osim toga, pojačani šavovi su pomagali i da se održi oblik majice u delu oko vrata - objasnio je, a nakon završetka Drugog svetskog rata dolazi do procvata tekstilne industrije, pa se javlja i potreba da se u mušku odeću unesu i boje, jer je do tad uglavnom bela ili crna, i da joj se modernizuje dizajn.

Tako sve više počinje da se koristi i V-izrez koji je s godinama od obične sportske majice prešao i na prsluke i dukserica s kapuljačom.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas