Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Како одмах прочитати нечију личност помоћу ЈЕДНОГ ПИТАЊА? Невероватно тачно!

Једна врста питања може индиректно открити много о личности особе.

1641811904_adult-gff214d677_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Питати некога шта мисли о другим људима открива много о њиховој личности. Разлог је тај што људи имају тенденцију да виде више сопствених квалитета у другима. Великодушна особа види друге као великодушне, а себична особа друге види као себичне.

Др Дастин Вуд, први аутор студије, рекао је:

„Огроман скуп негативних особина личности повезан је са негативним гледањем на друге. Једноставна склоност да се људи гледају негативно указује на већу вероватноћу депресије и разних поремећаја личности."

Закључци долазе из серије од три студије.

Од свакога је затражено да процене позитивне и негативне карактеристике три друге особе.

Појединци који показују понашање типично за параноидни поремећај личности могу веровати да су други злонамерни и неповерљиви

Што су позитивније процењивали те људе, то су они били срећнији, ентузијастичнији, способнији и емоционално стабилнији. Испоставило се да су људи који су позитивније процењивали друге такође задовољнији сопственим животом.

Прочитајте још: ЗНАК ДА ИМАТЕ ВИСОК IQ: Људи са ОВИМ квалитетом су магнетски привлачни

Насупрот овоме, они који су друге негативно процењивали имали су виши ниво нарцизма и антисоцијалног понашања. Истраживачи су се чак вратили истим људима годину дана касније и открили да су резултати исти.

Ово сугерише да оно што људи говоре о себи остаје стабилно током времена.

Поремећаји личности се често дијагностикују барем делимично на основу тога како људи гледају на друге, пишу аутори: „...иако нарциси могу да перципирају друге као да су незанимљиви или безвредни, то можда не одражава како они себе виде."

Слично томе, појединци који показују понашање типично за параноидни поремећај личности могу веровати да су други злонамерни и неповерљиви, иако себе не виде на тај начин.

Макијавелизам се обично делимично мери тако што појединце питају у којој мери примећују недостатак искрености, интегритета или несебичности у поступцима других, а сматра се да је нарцисоидно понашање делимично подстакнуто уверењем да су други људи инфериорни, незанимљиви, и недостојан пажње“.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas