Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како се пријатељства мењају с годинама? Са сазревањем другачије бирамо људе са којима ћемо проводити време

Широк круг пријатеља у младости са годинама је све ужи

1691400402_shutterstock_2072237720.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У пирамиди међуљудских односа у самој основи су пријатељства, а на њеном врху они које имамо са емотивним партнерима, родитељима и децом. Оно по чему се пријатељства разликују од породичних веза, јесте то што активно учествујемо у њиховом грађењу. Лепота живота је у томе што се све развија и трансформише с временом, па тако и наши односи са пријатељима. Те промене могу бити и узбудљиве и горко-слатке.

Битан је квалитет

У младости углавном имамо велики круг пријатеља. Међутим, са гомилањем одговорности, почињемо да схватамо праву вредност пријатељства, да није поента да имамо мноштво пријатеља, већ неколико блиских који су нам као чланови породице. Фокусирамо се на квалитет, а не на квантитет – бирамо особе због којих се осећамо цењеним и вољеним.

Ограничене интеракције

Пријатељства је лакше одржавати када сте млади јер свакодневно виђамо исте људе. Али кад одрастемо, животне промене могу довести до тога да пријатељи имају различите приоритете. Нека пријатељства нестају јер су била више ситуациона него права. Такође, ценимо и трудимо се да останемо у контакту са особама које нам заиста много значе.

Исте вредности

Почињемо да схватамо шта нам је заиста важно у животу. Када смо млади, пријатељства склапамо на основу сличних интересовања. Али како одрастамо, много нам је важније да са неким делимо исте вредности него сличне хобије. Можда тада имамо мање пријатеља, али их боље упознајемо и наша везаност постаје јача. Природно је, дакле, да се са годинама наша интересовања мењају.

Прихватање индивидуалности

Како сазревамо, постајемо отворенији и прихватамо различите животне изборе наших пријатеља који се односе на каријеру, љубавне односе, дестинације које обилазе... Чак и када нам се путеви потпуно разилазе, наше пријатељство остаје снажно и нераскидиво. Учимо да их прихватимо и подржавамо без обзира на све, знајући да су избори које праве важни за њихов лични раст.

И старији и млађи

Наш круг пријатеља с годинама постаје разноврснији. У младости, пријатељи су нам углавном вршњаци, али како сазревате, стичемо и оне који су много старији или млађи. Старији пријатељи су мудри и имају разумевања, јер су прошли кроз сличне ситуације. Млађи нас, пак, информишу о трендовима и поп култури, гурајући нас ван зоне комфора.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas