Oglas
· · Komentari: 0

Kako se prijateljstva menjaju s godinama? Sa sazrevanjem drugačije biramo ljude sa kojima ćemo provoditi vreme

Širok krug prijatelja u mladosti sa godinama je sve uži

1691400402_shutterstock_2072237720.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

U piramidi međuljudskih odnosa u samoj osnovi su prijateljstva, a na njenom vrhu oni koje imamo sa emotivnim partnerima, roditeljima i decom. Ono po čemu se prijateljstva razlikuju od porodičnih veza, jeste to što aktivno učestvujemo u njihovom građenju. Lepota života je u tome što se sve razvija i transformiše s vremenom, pa tako i naši odnosi sa prijateljima. Te promene mogu biti i uzbudljive i gorko-slatke.

Bitan je kvalitet

U mladosti uglavnom imamo veliki krug prijatelja. Međutim, sa gomilanjem odgovornosti, počinjemo da shvatamo pravu vrednost prijateljstva, da nije poenta da imamo mnoštvo prijatelja, već nekoliko bliskih koji su nam kao članovi porodice. Fokusiramo se na kvalitet, a ne na kvantitet – biramo osobe zbog kojih se osećamo cenjenim i voljenim.

Ograničene interakcije

Prijateljstva je lakše održavati kada ste mladi jer svakodnevno viđamo iste ljude. Ali kad odrastemo, životne promene mogu dovesti do toga da prijatelji imaju različite prioritete. Neka prijateljstva nestaju jer su bila više situaciona nego prava. Takođe, cenimo i trudimo se da ostanemo u kontaktu sa osobama koje nam zaista mnogo znače.

Iste vrednosti

Počinjemo da shvatamo šta nam je zaista važno u životu. Kada smo mladi, prijateljstva sklapamo na osnovu sličnih interesovanja. Ali kako odrastamo, mnogo nam je važnije da sa nekim delimo iste vrednosti nego slične hobije. Možda tada imamo manje prijatelja, ali ih bolje upoznajemo i naša vezanost postaje jača. Prirodno je, dakle, da se sa godinama naša interesovanja menjaju.

Prihvatanje individualnosti

Kako sazrevamo, postajemo otvoreniji i prihvatamo različite životne izbore naših prijatelja koji se odnose na karijeru, ljubavne odnose, destinacije koje obilaze... Čak i kada nam se putevi potpuno razilaze, naše prijateljstvo ostaje snažno i neraskidivo. Učimo da ih prihvatimo i podržavamo bez obzira na sve, znajući da su izbori koje prave važni za njihov lični rast.

I stariji i mlađi

Naš krug prijatelja s godinama postaje raznovrsniji. U mladosti, prijatelji su nam uglavnom vršnjaci, ali kako sazrevate, stičemo i one koji su mnogo stariji ili mlađi. Stariji prijatelji su mudri i imaju razumevanja, jer su prošli kroz slične situacije. Mlađi nas, pak, informišu o trendovima i pop kulturi, gurajući nas van zone komfora.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas