Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАДАРЕНА ДЕЦА

Најдуже истраживање о генијалној деци у историји: Ево до којих 5 главних закључака су дошли истраживачи

Истраживање донело значајне резултате.

1616430691_Depositphotos_388993384_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Обимна студија под називом Студy оф Матхематицаллy Прецоциоус Yоутх, или скраћено СМПY, трајала је 45 година, започета је још 1971, а завршена 2016. године. Истраживачи су пратили 5.000 најпаметније деце у Америци, оних најбољих 1, 0.1, чак и 0.01 одсто свих студената.

То је најдуже истраживање надарене деце у историји.

Један од најважнијих закључака јесте да су чак и најгенијалној деци, са највишим коефицијентом интелигенције, потребни учитељи и наставници (и родитељи) који ће им помоћи да достигну свој потенцијал.

Прочитајте још: Да ли знате шта је ЛУЦИФЕРОВ ЕФЕКАТ? Можда сте и ви били жртва!

Ево неких од најважнијих резултата студије:

Није изненађујуће: 1, 0.1 и 0.01 посто деце живи изузетне животе.

Шта то значи? Како каже студија, високоинтелигентна деца завршвају факултете и докторате, а већина њих спада у оних 5 посто који примају енормне плате. 

- Било да нам се то свиђа или не, ови људи заиста контролишу наше друштво - рекао је Џонатан Вај, психолог у ''Програму откривања талената'', на Ђук Универзитету.

Прочитајте још: Знамо шта је синдром Петра Пана, али да ли знате шта значи ВЕНДИ СИНДРОМ?

Генијална деца не добијају довољно пажње

Проблем је што генијална деца често добијају премало пажње од својих учитеља, који често отписују бистре ученике, за које мисле да су већ достигли свој потенцијал.

Како је студија показала, на часовима се углавном помаже слабијим ученицима да напредују. Зато је потребан индивидуалан програм који би одговарао сваком ученику – предлаже студија.

''Прескакање'' разреда може да буде од помоћи

Да би помогли деци да достигну свој пуни потенцијал, учитељи и родитељи требало би да размотре да надарену децу уписују у више разреде, а то предлаже студија СМПY. Сигурно сте чули да је неко два разреда завршио за једну годину, или две године факултета очистио за мање времена него што је предвиђено.

Прочитајте још: Сви смо бар једном "пуцали костима", а због ове навике младић је завршио у болници

Веће шансе за докторат
Поменуто истраживање показало је да су она деца која су прескакала разреде (завршавала два за једну годину), касније имала више шансе да добију докторат или друге дипломе, и више од два пута више шансе да добију докторат из области повезаних са науком, технологијом, инжењерингом или математиком.

Интелигенција је врло разнолика

Бити паметан не значи само имати способност доброг памћења или рачунања. Током више анализа уочено је да нека од најпаметније деце имају велики капацитет за сналажење у простору.

Ова деца имају таленат за визуелизацију, на пример људског крвотока или ''анатомије'' једног аутомобила. Управо оваква врста интелигенције доводи до каснијих сјајних резултата у послу.

Неговање способности

Психолог Керол Двек дошао је до закључка да успешни људи негују ментални склоп који тежи ка напредовању за разлику од "фиксираног начина размишљања". Они себе виде као флуидне, односно бића која се мењају и прилагођавају, укратко – нису статична.

Прочитајте још: Свет се топи због овог видео снимка: Шестогодишњак одушевио начином на који је умирио малађег брата који плаче (ВИДЕО)

Студија СМПY каже да најранији знаци когнитивне способности могу да предвиде како ће касније живети, игноришући све између та два доба.

Са тим на уму, на родитељима је као и на учитељима и наставницима, да рано препознају те способности и негују их колико је год то могуће.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas